Hlavní obsah

Dny evropského dědictví otevřou brány tisíců památek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisícovka českých památek bude po dva zářijové víkendy přístupná v rámci Dnů evropského dědictví. Lidé se mohou přijít podívat i do objektů, které jsou jindy nepřístupné, a mnohde na ně bude čekat i kulturní program. Pořadatelé se letos zaměřují i na drobné vesnické památky. Národní téma letošních dnů je totiž Památky v krajině a krajina jako památka.

Foto: Jana Šprunková, Právo

Velká Fürstenberská zahrada

Článek

O slavnostech kulturního dědictví, které se konají od roku 1991 pod záštitou Rady Evropy v řadě evropských zemích, dnes pořadatelé informovali novináře. Národní zahájení se každým rokem koná v jiném městě.

Letos se odehraje v Českých Budějovicích 12. a 13. září. V tomto městě budou moci lidé navštívit 26 běžně nepřístupných památek a uvidí například zkušební provoz koněspřežné dráhy s replikou drezíny z roku 1825.

:. Jindřichův Hradec nemůže mezi vybranými památkami Jihočeského kraje chybět. Foto: Město Jindřichův Hradec

Během zahajovacích dnů ministr kultury opět udělí několika lidem titul Nositel tradice lidových řemesel - těm, kteří ve výrobě uplatňují tradiční postupy či materiály a jsou často již jedinými v zemi.

Taková je třeba práce Ludmily Dominové z Českobudějovicka, která vytváří neobvyklou výšivku z rybích šupin - z šupin se vystřihávají drobné ornamenty, které se s korálkem přišívají na látku.

:. Hrad Loketfoto: www.czechtourism.com

Titul, jenž je jakousi ochrannou známkou, dostane letos i Eva Minksová z Velké nad Veličkou, která se také zabývá výšivkou, Marie Skřežinová ze Zlechova u Uherského Hradiště vytváří z textilu květiny, které slouží k výzdobě lidových krojů. Pavel Číp ze Zubří u Rožnova pod Radhoštěm vyrábí tradiční lidové hudební nástroje a František Pavlica z Hroznové Lhoty u Veselí nad Moravou vyrábí tradiční došky na střechy.

Hlavním pořadatelem Dnů evropského dědictví v tuzemsku je Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska. Informace o všech přístupných památkách jsou na internetové stránce www.ehd.cz.

:. Město Znojmo má na seznamu EHD hned několik památek.foto: Právo/Vladimír Mikunda

Letošní národní téma Památky v krajině a krajina jako památka otevírá možnosti nových pohledů na vzájemný vztah kultury a přírody - umožňuje uvědomit si dlouholeté vzájemné působení architektury a krajiny.

Účastníci Dnů evropského dědictví mohou poznat, jak v minulých stoletích působením člověka vznikala kulturní krajina i třeba to, že mnohé prvky v krajině dnes vnímané jako "přirozené" jsou lidským výtvorem.

Reklama

Související témata:

Související články

Ekologické cestování vytlačuje masový turismus

Takzvaná šetrná turistika je celosvětově na vzestupu. Za tímto termínem se skrývá zodpovědná turistika, která se snaží nepřispívat k poškozování životního...

VIDEO: S kamerou na cestách Českým rájem

Rozlohou nevelké území, kde ovšem takřka každý krok vede k něčemu pozoruhodnému, co stojí za vidění. I tak lze charakterizovat Český ráj. Proto se sem letos...

Turisty nejvíc láká Pražský hrad

Nejoblíbenějším turistickým cílem v Česku byl v roce 2007 podle údajů agentury CzechTourism Pražský hrad. Dotahuje se však na něj pražská zoologická zahrada,...

Tipy na podzimní dovolenou

Začíná podzimní turistická sezona, která je populární díky nižším cenám zájezdů a mírnějšímu počasí. Jaké jsou nejoblíbenější turistické cíle Čechů...

Výběr článků

Načítám