Hlavní obsah

Diamant jako suvenýr: Arkansaský park nabízí turistům hodnotný zážitek

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zapomeňte na trička, magnety nebo přívěsky na klíče. Ze státního parku amerického Arkansasu si při (větší) troše štěstí můžete odvézt pravý diamant. Musíte ho ovšem nejdříve najít.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci usilovně hledají záblesk štěstí.

Článek

Státní park Crater of Diamonds (Kráter diamantů) je místem, kde se od roku 1906 našlo okolo 75 000 diamantů, z toho asi 1900 od 70. let, kdy začali oblast navštěvovat turisté. Park leží v blízkosti města Murfreesboro. Vědci se domnívají, že stáří zdejších diamantů dosahuje až tří miliard let.

Právě v tomto parku byl objeven největší diamant USA — čtyřicetikarátový kámen pojmenovaný Strýček Sam. Dále pak třeba patnáctikarátový diamant s názvem Hvězda Arkansasu. Úplně první diamantové úlovky objevil v roce 1906 tehdejší majitel pozemku John Huddlestone. Jak už to tak bývá, došlo k tomu náhodou.

Foto: Profimedia.cz

Na tomto místě byl objeven největší diamant USA - Strýček Sam.

Místní bankéř šťastlivci za drahocenný nález nabídl pouhých 50 centů. Odborný posudek v New Yorku však odhalil, že se jedná o jeden tříkarátový bílý diamant a jeden a půl karátový žlutý. Cena objeveného pokladu byla tedy neporovnatelně vyšší než původní skromná nabídka. Huddlestone získal přezdívku Diamantový John.

Zprávy o vzácném nálezu se rychle šířily. Huddlestone, který nemohl ani tušit, kolik bohatství toto místo ještě vydá, za čas pozemek prodal skupině investorů. Začátkem 70. let se oblast stala státním parkem a turisté se tam sjížděli ve velkém.

Foto: Profimedia.cz

Hledání diamantů rozhodně zabaví i děti.

Vyhledávaným cestovatelským cílem je park dodnes. Za posledních několik desítek let si řada návštěvníků odnesla tří až pětikarátové kameny, obvykle se ale jedná o tak malé kamínky, že by šly jen těžko zbrousit a zasadit do šperku. Nicméně — i tak jsou jistě lepším suvenýrem než běžné vzpomínkové předměty z turistických obchůdků.

Foto: Profimedia.cz

Nálezy se různí - v barvách, velikostech a samozřejmě i ceně.

Drahý kámen může nalézt každý, správný hledač ovšem musí být obrněn trpělivostí. Aby se vám pohodlně hledalo, obujte si starší pevné boty a oblečte se do něčeho, co si můžete ušpinit. Diamanty se totiž loví v hlíně i blátě. Jak radí webové stránky parku, v létě je dobré pamatovat také na pokrývku hlavy a opalovací krém. Pak může honba za drahými kameny klidně začít!

Reklama

Výběr článků

Načítám