Hlavní obsah

Další rekord. V Dubaji otevřeli nejhlubší bazén na světě

V Dubaji se otevřela nová rekordní stavba. Po nejvyšším mrakodrapu se město nyní pyšní také nejhlubším bazénem na světě. Má rovných 60 metrů, což je o 15 více, než má předchozí držitel prvenství v Polsku. Prozatím je bazén přístupný jen na pozvání, veřejnosti se otevře později v tomto roce.

Foto: Profimedia.cz

Bazén je celkem 60 metrů hluboký.

Článek

Výbor Guinnessovy knihy rekordů přiřkl bazénu Deep Dive Dubai titul toho nejhlubšího 27. června. Obří nádrž určená pro potápění je naplněna celkem 14 miliony litrů vody, což podle serveru CNN odpovídá objemu šesti olympijských bazénů. Teplota vody se pak drží na příjemných 30 stupních Celsia.

Zařízení je sice už oficiálně otevřené, veřejnost do něj však zatím nemůže. Té se bazén zpřístupní později v tomto roce. Jedním z prvních návštěvníků byl ovšem korunní princ Dubaje Hamdán bin Muhammad al-Maktúm, jenž je sám nadšeným potápěčem.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci mohou prozkoumat potopené město.

Deep Dive Dubai není žádným strohým potápěčským bazénem. Návštěvníci v něm totiž mohou prozkoumat potopené město, jehož atmosféru má dokreslit také různé nasvícení. Zároveň jde o podvodní filmové studio, největší svého druhu v celé oblasti, uvádí CNN.

Na alkohol na ulici v Dubaji zapomeňte, emirát láká na něco úplně jiného

Podcasty a pořady

Bazén v budoucnu nabídne kurzy potápění pro úplné začátečníky i pokročilé. Po skupinové prohlídce ho pak budou moci návštěvníci prozkoumat sami. Jejich bezpečnost má zaručit 56 kamer umístěných po celém bazénu. A pro ty, kteří se nechtějí namočit, je v zařízení i restaurace s velkými panoramatickými okny, kterými mohou do nádrže nahlédnout.

Po ponoru raději žádné výšky

„Po světě je několik skutečně hlubokých bazénů, ale náš je mnohem zajímavější,“ míní šéf zařízení Jarrod Jablonski. „Není jen nejhlubší a největší, potopené město mu dodává další rozměr. Je tu tolik věcí, že není úplně férové o něm hovořit jen jako o bazénu,“ doplnil.

Foto: Profimedia.cz

Zahrát si lze také podvodní šachy.

Zařízení pro návštěvníky zveřejnilo i doporučení, aby bezprostředně po ponoru nenavštěvovali mrakodrap Burdž Chalífa, nejvyšší budovu světa, která dosahuje výšky téměř 830 metrů.

„Po jakémkoli potápění se doporučuje počkat 18 až 24 hodin, než vystoupáte do 300 metrů a výše. Nicméně, v opačném případě žádné riziko nehrozí,“ uvádějí stránky Deep Dive Dubai.

Dubaj se může chlubit novým rekordem. Má nejvyšší nekonečný bazén

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám