Článek
Pokrmy
Řecko a ryby
Blízkost moře vybízí k ochutnání ryb, které se obvykle grilují. V restauraci se můžete na ryby obvykle podívat u chlazeného pultu a přímo si ukázat. Zejména se doporučuje tsipoura - pražma královská. Kdo chce něco luxusnějšího, oblíbený je delikátní a jemně máslový mořský vlk - lavraki.
Musaka

Nejslavnější řecké jídlo musaka
Zaslouženě proslulé řecké zapečené jídlo z lilku, mletého masa a bešamelu, kterému dodává exotický nádech skořice. Hutný a sytý pokrm podobný italským lasagním, avšak bez těstovin. Uspokojí i české chutě, které potřebují něco pořádného.
Pastitsio
Kdo chce něco víc podobného lasagním, pro toho je tu pastitsio. Řecká obdoba zapečených těstovin – střídá se vrstva makaronů a mletého masa s rajčaty, navrch to zakončí bešamel. Jemnější než musaka, ale stejně výživné.
Gyros

Gyros - řecký street food
Grilované maso (většinou vepřové nebo kuřecí) opékané na vertikálním rožni, podávané v pita chlebu s cibulí, rajčetem, tzatziki a hranolky. Oblíbený street food, který je jemnější podobou kebabu.
Souvlaki

Souvlaki - oblíbené maso na špejli
Naložené maso (nejčastěji vepřové nebo kuřecí) na špejli, grilované a většinou podávané s pita chlebem, salátem a dalšími přílohami. Díky marinádě z citronů měkké, díky grilu krásně nakouřené. Oblíbená pouliční i restaurační strava.
Stifado

Stifado - středomořský hovězí guláš
Řecká verze guláše. Pomalu dušené hovězí maso ve voňavé rajčatové omáčce s cibulkami, skořicí a vínem. Silné a aromatické jídlo ideální na večer, když pokles teploty umožní plné trávení.
Kleftiko
Jehněčí maso velmi pomalu pečené s bylinkami, česnekem a zeleninou – tradičně se dusilo v zemi. Měkké, šťavnaté a velmi aromatické.
Briám

Briám má mnoho podob, většinou se skládá z lilku, cibule, brambor, rajčat a cukety.
Lehký zeleninový pokrm připomínající ratatouille – lilek, cuketa, brambory a rajčata pečené v olivovém oleji a bylinkách. Skvělé jako vegetariánské hlavní jídlo, ideální do vedra.
Fava

Fazole fava, ze kterých se vyrábí stejnojmenný dip.
Řecký hummus. Krémová pomazánka ze stejnojmenné luštěniny, podávaná s cibulí, olivovým olejem a citronem. Lehká a výživná předkrmová klasika.
Tzatziki

Slavý řecký dip tzatziki
Leckdo doma dělá okurku se zakysanou smetanou. Tzatziki je podobné - je to dip s nastrouhanou okurkou, česnekem a olivovým olejem. K tomu obvykle čerstvý kopr nebo máta. To vše v hustém řeckém jogurtu. Osvěžující, ideální k masu nebo jen s pitou.
Sýr Saganaki

Saganaki, smažený sýr po řeckém způsobu
Ušlechtilejší varianta českého smaženého sýra. Místní tvrdý kravský nebo ovčí sýr se jen jemně obalí v mouce a osmaží do křupava z obou stran. Někdy se dovnitř sýra vloží zelenina, maso nebo třeba krevety. Podává se jako předkrm, se salátem však vydá i na hlavní jídlo.
Pití
Co se týče alkoholu, běžné pivo se tomu našemu nemůže rovnat, ale restaurace nabízejí výhodné karafy rozlévaného, domácího vína, které je překvapivě levné a kvalitní.
Všechny kávy se v Řecku pijí v jedné ze tří variant podle úrovně sladkosti:
- Glykó – sladká
- Metrio – středně sladká
- Skéto – bez cukru
Pro začátečníky se vyplatí zkusit variantu „metrio“, protože cukr kávě v Řecku prostě sluší.
Frappé

Frappé - našlehaná řecká ledová káva
Legendární letní ledová káva, symbol dovolené v Řecku. Příprava je prostá - instantní káva se smíchá s vodou a ledem a vyšlehá do pevné a lahodné pěny. Někdy se frappé doplňuje běžným, anebo ještě lépe kondenzovaným mlékem. Co ale naplat - základ je instantní káva a ti, kdo se z robusty osypou, by měli sáhnout raději po freddo cappuccino.
Freddo cappuccino
Ledová kávová varianta pro ty, kteří si potrpí na výběrovou kávu. Připravuje se z dvojitého espressa, které se protřepe s ledem a korunuje studenou mléčnou pěnou. Výsledkem je jemnější, poctivější chuť. Tato varianta je populární mezi mladými Řeky.
Ellinikós kafés

Káva připravovaná v džezvě - osmanské dědictví v Řecku
Kultivovanější příbuzný našeho „turka“. Připravuje se v džezvě, lógr zůstává na dně. Je to malá, silná a horká káva, která se pije ideálně po jídle k nějaké té sladkosti.
Ouzo
Moře. Řecká hospůdka, host má před sebou ouzo na stole… to znamená, že jste právě narazili na německého turistu. Ouzo se mezi Řeky už tolik nepije a je to typické turistické pití, což nic nemění na tom, že „může bodnout“. Je to vinný destilát s výtažkem anýzu nebo i dalších bylin a ředí se 1:1 s ledovou vodou. Po smíchání s ní krásně zmléční.
Tsipouro

Mezi nejznámější řecké pálenky patří Ouzo a místními více oblíbené Tsipouro
Skutečně „místňácký“ nápoj; vinná kořalka, silný destilát všeho, co zbylo po výrobě vína - slupek, jadérek i stopek. Je to příbuzný balkánské rakije nebo grappy. Kořalka je silná, ale jemná. Někdy se do ní přidává med nebo jiná dochucovadla, originál je ale čistý.
Retsina
Borovicová pryskyřice se na uchovávání vína používá už od antiky. Retsina je bílé víno pryskyřicí vyloženě ochucené, takže nápoj má lesní, zdravý nádech. Je to velmi levné, a přitom dobré a kvalitní pití.
Assyrtiko
Bílé víno z ostrova Santorini. Sopečná půda a nekonečné slunce hroznům svědčí, takže z něj vznikne suché, minerální, ale přesto svěže citrusové víno, oblíbené k rybám, i jen tak k posezení na pláži.
Moschofilero
Voňavé bílé víno z Peloponésu, taková středomořská obdoba muškátu. Svým květinovým nádechem je vhodné i pro ty, kteří vínu tolik neholdují, hodí se i k lehčím jídlům.
Agiorgitiko

Řecké víno
Univerzální červené víno z Peloponésu, které může být zpracováním velmi jemné, nebo pikantní. Většina variant má ovocné tóny. Je méně svíravé, proto je vhodné pro první degustaci řeckých červených vín.
Pečivo
Koulouri

Koulouri je oblíbené pečivo
Sezamem posypaný kroužek z kynutého těsta, podobný preclíku. Oblíbená ranní svačina, dostupná téměř na každém rohu, i v supermarketech.
Tyropita
Slaný listový koláč plněný sýrem feta. Oblíbená snídaně nebo svačina na pláž.
Spanakopita

Spanakopita
Koláč z listového těsta plněný směsí špenátu, fety a bylinek. Vynikající teplý i studený, ideální na cestu.
Baklava
Sladký dezert z vrstev filo těsta, což je obdoba listového, sekaných ořechů a sirupu z medu nebo cukru. Dezert známý ze všech míst, kam kdysi dosahovala Osmanská říše.
Kataifi

Dva oblíbené (nejen) řecké dezerty - baklava a kataifi z tenkých těstovinových vláken
Sladký dezert zpopularizovaný dubajskou čokoládou, ve které byl jednou z přísad. Má podobu tenkých těstovinových vláken, plněný ořechy a zalitý sirupem. Zajímavá textura ovlivňuje chuť dezertu.
Galaktoboureko
Dezert z filo těsta a krémové náplně z krupicového pudinku, politý sladkým sirupem. Voňavý a jemný, skvělý po večeři.
Portokalopita
Citrusová lahoda z vrstveného filo těsta, jogurtu a pomerančové kůry, přelitá sladkým sirupem. Díky sirupu velmi vláčná.