Hlavní obsah

Cizinci touží po svatební fotografii z Prahy

Právo, Kateřina Severová

Panoramata hlavního města chce mít ve svém svatebním albu každým rokem čím dál více zahraničních dvojic. Česká metropole se podle zkušeného svatebního fotografa Martina Mantiče stále častěji stává jejich romantickým cílem.

Foto: Martin Mantič

Zamilované páry se rády fotí kromě jiného i u Staroměstského orloje.

Článek

Pro snímky s pozadím Pražského hradu jezdí především turisté z Asie. Focením neváhají strávit celý den. „Polovinu z mých letošních svateb tvoří cizinci. Zájem zejména klientů z Asie rok od roku narůstá,“ říká Martin, který je členem Mezinárodní asociace svatebních fotografů (ISPWP) a pořizování svatebních snímků se věnuje již řadu let. Jeho služeb využily třeba páry z Číny, Hongkongu, Malajsie. Podle jeho slov patří Asijci mezi nejnáročnější zákazníky. Focení většinou zabere několik hodin někdy i celý den.

Někteří z nich už třeba svatbu absolvovali ve své zemi, ale jiní se na ni teprve chystají. „Fotil jsem například snoubence z Číny, kteří se měli brát až za rok,“ vzpomíná Martin. Přesto si tady budoucí nevěsta půjčila svatební šaty a ženich oblek. Ráno i odpoledne se nechali nalíčit vizážistkou. „Jedním z jejich přání pak bylo, abych je vyfotil s pozadím, kde budou vidět červené střechy staropražských domů. Viděli to prý v televizi,“ vysvětluje Martin.

Právě filmaři vyvolali u asijských dvojic vlnu zájmu o hlavní město. Točil se zde totiž jihokorejský seriál Milenci v Praze i úspěšný čínský romantický film Jen my víme kde. Oba tyto snímky mohou za výrazný nárůst počtu turistů z Asie. [celá zpráva]

Zamilované páry se rády fotí na Karlově mostě, Kampě, u orloje a u Pražského hradu. Někteří z nich dokonce sehrají svatební obřad na Staroměstské radnici. Za snímky s kulisou pražských památek jsou ochotni přicestovat tisíce kilometrů a zaplatit několik tisíc korun. „Jsou přizpůsobiví, focení si užívají,“ doplňuje Martin. Podle něj je při jeho práci nejdůležitější komunikace, díky které jsou lidé před objektivem uvolnění a přirození. Martin však fotil snoubence i z jiných koutů světa – ze Švédska, Švýcarska, Ameriky nebo Libanonu.

Praha je neokoukaná

Libanonská svatba byla pro Martina asi zatím největším zážitkem. Oproti zdrženlivým asijským párům to byl rozdíl. V tomto případě platilo rčení jiný kraj, jiný mrav. „Při focení se zpívalo a tančilo, a to i ve dne a v centru Prahy. Užil jsem si to a oni určitě také. Na svatební hostinu se letělo vrtulníkem až na zámek Zbiroh,“ vypráví fotograf.

Českou metropoli si prý libanonský pár vybral při brouzdání na internetu. „Nechtěli nic tuctového, jako je třeba Paříž nebo Řím. Když narazili na článek o Praze, bylo rozhodnuto,“ upřesňuje Martin.

Pražané si tak začínají pomalu zvykat, že se v ulicích stále častěji objevují zahraniční dvojice ve svatebním, kterým učarovalo romantické kouzlo Prahy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám