Hlavní obsah

Církevní turistika na vzestupu: lidé hledají ticho bez mobilů

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katolická církev hledá způsob, jak co nejlépe zhodnotit svůj kapitál, tedy církevní památky a své lidi. Čím dál více proto investuje do rozvoje církevní turistiky.

Foto: Profimedia.cz

Oblíbený je mezi turisty Neratov v Orlických horách.

Článek

Po republice přibývá opravených far přestavěných na penzióny, turistických tras s církevní tematikou a také klášterů, které nejen vaří pivo, ale také nabízejí lidem, aby strávili týden v klidu v klášterních zdech.

Kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka soudí, že turistika má budoucnost, a proto se jí budou více věnovat. Připomněl, že turistické odvětví dokáže za rok vydělat tolik peněz co automobilový průmysl. „To neříkám proto, že jsem nenasytný prelát, ale proto, že turistika dává zaměstnání a také seznamuje s krásou naší země, její spiritualitou a duchovním obsahem,“ řekl ve čtvrtek Duka poté, co podepsal memorandum o spolupráci s předsedou Fóra cestovního ruchu Viliamem Sivkem.

Ten Právu řekl, že církev v Česku má velké možnosti, protože disponuje nepřeberným množství památek a zajímavostí. „Zájem o církevní turistiku roste. O české památky je zájem i v zahraničí. Je vidět, že se do nich v poslední době hodně investuje,“ sdělil. Dodal, že by církvi chtěli pomoci hlavně s marketingem.

Zájem mají i manažeři

Turisticky zajímavá jsou poutní místa. Čím dál více poutníků a turistů navštěvuje Neratov v Orlických horách. Zde se křesťanské komunitě podařilo zachránit ruinu kostela a dát mu atraktivní skleněnou střechu. Letos tam nově otevřeli pivovar.

Aktivní jsou řeholníci a kláštery. Ti nabízejí často ubytování jako penzióny. Lidé u nich mohou strávit delší čas a účastnit se řeholního života. Známý je třeba obnovený klášter trapistů v Novém Dvoře blízko Mariánských Lázní. Podle zástupkyně ženských řeholí Miroslavy Bortlové je o pobyt v klášterech velký zájem. „V dnešní hektické době se lidé potřebují ztišit. Jezdí k nám i různí manažeři, kteří hledají trochu ticha, kde mohou vypnout své mobilní telefony,“ řekla Právu.

Reklama

Výběr článků

Načítám