Hlavní obsah

Chorvatskem na dětské vlně

Chorvatsko je letní dovolenkovou stálicí Čechů. Průzračné moře, borovicové háje a půvabná starobylá města, to vše v dojezdové vzdálenosti autem je kombinací, která prostě funguje. Znáte nejoblíbenější dětské atrakce v ideálních cílových destinacích či už po cestě za krásami Jadranu?

Foto: Big Marlin

Poloponorka Big Marlin, která brázdí vody kolem ostrova Krk, je oblíbená u dětí.

Článek

Dovolenou na Istrii ve společnosti dětí můžete spojit s návštěvou Akvária Pula, které je největším v zemi. Nejde navíc o ledajakou mořskou expozici, muzeum sídlí v pevnosti Verudela, 130 let staré budově, která byla součástí obranného systému města a pobývali v ní rakousko-uherští vojáci. Dnes je domovem více než 250 živočišných druhů z Jadranu a Středozemního moře, nechybí ale ani zástupci tropických moří a pouští. Akvárium proto zaujme jak příznivce vodní fauny a flóry, tak i historie.

Můžete v něm zhlédnout žraloky, pestrobarevné klauny očkaté, piraně, kajmany, želvy i agamy, hlavní prostor je ale věnován druhům, které se v tamějším moři vyskytují. Vstupné pro dospělého stojí 20 eur (496 korun), studenti a děti ve věku 7-18 let zaplatí 16 eur (397 korun), děti 3-6 let 12 eur (298 korun) a ti nejmladší mají vstup zdarma.

Foto: Profimedia.cz

Akvárium Pula zaujme zevnitř i zvenčí.

V přímořské Futaně, jež je od Istrie vzdálená asi půl hodiny autem, se nejen děti zabaví v Dinoparku. Pomocí více než 80 dinosaurů v něm mohou objevovat prehistorický svět na kilometr a půl dlouhé stezce lesem i po skalách.

Nechybí ani adrenalinovější atrakce jako projížďka ve výškách, houpačky a autobus, který rozhodně nejezdí po silnici. Návštěvníci od 15 do 64 let zaplatí v hlavní sezoně 32 eur (790 korun), děti 4 až 14 let 28 eur (690 korun), mladší děti a ty, kterým je do 14 let a mají v den návštěvy narozeniny, mají vstup zdarma, stejně jako návštěvníci s postižením.

Krásné a bez davů? Tipy na méně známé skvosty chorvatského pobřeží

Cestování

Sladkovodní tvorové i jeleni

Po cestě na dovolenou se můžete zastavit ve Sladkovodním akváriu v Karlovaci, které je jediným takto specializovaným v Chorvatsku. Opět na první pohled zaujme už moderní budova akvária, která je zabudovaná v travnatém pahorku.

Najdete v něm faunu a flóru chorvatských řek, jezer i rybníků. Děti navíc získají odpovědi na všechny ty zdánlivě nekonečné otázky: jestli ryby spí, zda pijí vodu, v níž žijí, kolika se dožívají, jak rychle plavou, jestli to umí i pozpátku apod. Dospělí platí za vstup 10 eur (248 korun), dospívající, studenti a důchodci 7 eur (174 korun), děti 3 až 14 let 6 eur (149 korun) a rodinná vstupenka pro dva dospělé a až tři děti je 20 eur (496 korun).

Při zastávce u překrásných Plitvických jezer nevynechejte ranč Dolina jelenů. Patnáctihektarový park je domovem více než stovky krotkých zvířat, která se od návštěvníků nechají krmit. Nejen děti se tu mohou dostat do bezprostřední blízkosti jelenů, srnců, daňků i jejich mláďat. Prohlídka ranče trvá asi hodinu a půl a vstupné vychází dospělé a děti od 15 let na 15 eur (372 korun), od 8 do 14 let na 7 eur (248 korun), mladší děti mají vstup zdarma.

Ideální dětské destinace

Co se týče lokalit vhodných pro letní dovolenou s dětmi, k velmi oblíbeným patří ostrov Krk, zejména vesnice Omišalj a Njivice. V centru Omišalje se ti nejmenší vyřádí v jednom z nejhezčích dětských parků ostrova, v kempu tamtéž mohou pozorovat a krmit zvířata.

Foto: Profimedia.cz

Omišalj láká na pláže i půvabné centrum.

Na tamější pláži Jadran můžete volit mezi pískem a vybetonovanými bloky ke slunění, hned u pláže se nachází dětské hřiště. Nedaleká pláž Pesja zase nabízí jemný štěrk a o něco přírodnější kulisy, ani na jedné pláži nechybí občerstvení.

Njivice, která byla původně malou rybářskou osadou, zase láká návštěvníky dlouhou promenádou a příjemnými plážemi, nachází se tam také největší dětský park v Kvarnerském zálivu.

Foto: Profimedia.cz

Njivice se honosí půvabnou promenádou.

Zábavnou dětskou kratochvílí při návštěvě Krku je i veselá červená poloponorka Big Marlin, z níž může celá rodina pozorovat mořské dno v okolí ostrova. Plavidlo si razí cestu i podmořským parkem s truhlou plnou pokladů, nechybí podmořské sochy, a dokonce ani mořské panny, které dětem pod vodou zamávají. Pětačtyřicetiminutová projížďka nevšední lodí s prosklenými boky, která uvnitř evokuje vzpomínky na dobrodružství Julese Verna, vyjde dospělé a děti od 10 let na 17 eur (421 korun), děti od 3 do 9 let platí 11 eur (273 korun), rodinná vstupenka vyjde na 51 eur (1264 korun).

Další více než vhodnou chorvatskou destinací pro pobyt s dětmi je letovisko Lopar na ostrově Rab. Najdete tam Rajskou pláž, jež je jednou z nejdelších celého Jadranu. Děti si na písku dosyta vyhrají, k dispozici jsou i tobogány či půjčovna šlapadel. Nechybí na ní lehátka se slunečníky ani občerstvení.

Foto: Profimedia.cz

Rajská pláž v Loparu je velmi oblíbená u rodin s dětmi.

Zábava ve vodě i na suchu

A přestože moře je hlavní atrakcí Chorvatska, kdo by chtěl vyměnit hrátky ve slané vodě za ty ve sladké či na pevnině, může vyrazit do parku Dalmaland do Biogradu na Moru, jenž leží na pobřeží zhruba na půli cesty mezi Zadarem a Vodicemi.

Najdete v něm jak zábavní park, tak vodní park. Mokrou i suchou zábavu si užijí všechny věkové kategorie. Nechybí tobogány, relaxační bazény, pirátská loď, autodromy, dinopark, horské dráhy, kolotoč, ruské kolo ani Tornádo Hammer, divoká atrakce, na niž se odváží jen nemnozí.

Vstupné lze zakoupit buď do zábavního a vodního parku zvlášť, nebo zvolit kombinaci, před návštěvou ale rozhodně pořiďte vstupenky na webových stránkách, protože kupříkladu na červenec, srpen a září už je vyprodáno. Kombinace obou parků na začátek června vyjde návštěvníky nad 140 cm na 39 eur (961 korun), děti mezi 100 a 140 cm na 33 eur (814 korun), menší děti a ty, které mají v daný den narozeniny, mají vstup zdarma.

Proč je Chorvatsko tak oblíbené

Cestování

Výběr článků

Načítám