Hlavní obsah

Chlum Sv. Maří na Sokolovsku se dočká obnovy

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poutní kostel a probošství v Chlumu Svaté Maří na Sokolovsku čeká v nejbližších třech letech zásadní rekonstrukce. Restaurování se má dočkat i movité vybavení areálu, které se stane součástí budoucí expozice. Návštěvníkům se má poutní místo otevřít na začátku roku 2023.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Poutní kostel v Chlumu Sv. Maří na Sokolovsku.

Článek

„V současné době probíhají projekční práce na dokumentaci k provedení stavebních prací,“ prozradil Právu David Kučerka ze správy Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou v Praze, jež je vlastníkem areálu. Náklady na realizaci mají dosáhnout v součtu zhruba 168 milionů korun, přičemž hlavní část nákladů pokryjí evropské dotace.

„Finanční prostředky budou v podstatné části využity na opravu stavby probošství a kostela, a to jak interiérů, tak i exteriérů. Jedná se například o restaurování vnitřních omítek a sanace zdiva,“ pokračoval Kučerka.

Nedílnou součástí úprav bude i obnova zeleně v severní a jižní zahradě. „To vše z Chlumu znovu učiní důstojné místo. Hlavní ale je, že si Chlum Sv. Maří uchová charakter poutního místa s živou vírou i pamětí,“ dodal.

Z kamen zbyla torza 

Záchrana přichází za pět minut dvanáct. Některé části objektu hrozily zřícením, jiné byly ohrožené rabováním. „Když procházíte barokním proboštstvím, téměř pláčete. Vytrhané terakotové, kamenné i dřevěné podlahy, shnilé trámy, rozbitá okna, popraskané klenby a opadané omítky. Pěkné štukové stropy, ozdobené vrcholně barokním dekorem, jsou překryté nánosy nepůvodních barev a nátěrů. Z kachlových kamen zbyla jen torza,“ popisuje historik Jaroslav Sojka.

Zámek Pardubice se chystá k oslavě rodu Pernštejnů

Cestování

Projekt restaurování zpovědnic v kostele a některých soch již nákladem 2,5 milionu korun proběhl. Budoucí expozice má nabídnout prohlídku poutního kostela, milostné kaple a ochozů ambitu s kaplemi.

„Ve vrcholně barokní budově proboštství bude zřízena expozice, která přiblíží vývoj místa od nejstarších dob a stavební proměny areálu,“ prozradil Kučerka. „V přízemí objektu je dodnes dochována původní kuchyně, sklady, záchody a schodiště. V horních podlažích se nacházejí působivé barokní štukové stropy. Všude je celá řada původních uměleckořemeslných detailů, ať už se jedná o kování dveří, oken anebo mříží,“ popisoval Kučerka s tím, že některé místnosti budou vyhrazeny pro dílny a badatelny.

Festival amatérského divadla

Historik Sojka totiž pracuje s ideou setkávání lidí v obnoveném areálu. „Nabízí se založit tradici kulturních programů, přednášek, komentovaných prohlídek, muzeální expozice a relaxační zahrady. Napadá mě, že bychom mohli v Chlumu Sv. Maří zřídit festival amatérského divadla,“ uvedl Sojka a připomněl, že do Chlumu, s nímž je spojená nejhranější divadelní hra doby empíru Loupežníci na Chlumu, se opakovaně vracel Johann Wolfgang Goethe.

Mistrovské dílo dostalo původní podobu, výsledek kurátorům vyrazil dech

Koktejl

Poutní místo vzniklo podle legendy o řezníkovi, který zde našel cestou z Chebu do Sokolova, tehdy Falknova, figurku Panny Marie s Ježíškem. Vzal ji s sebou, ale soška do rána zmizela. Na stejném místě ji pak objevil třikrát. Nechal tedy na tomto místě postavit kapličku. Předloni se stal areál národní kulturní památkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám