Hlavní obsah

Cestožraní: Čínská polévka obsahuje výživné ptačí sliny

Novinky, Klára Fischleinová

Salangany jsou východoasijští rorýsovití ptáci, kteří při stavbě svých hnízd nemají ani tušení, k jakým účelům poslouží člověku. Zvláštní chuťové tendence Asiatů vedou totiž ke sběru těchto hnízd a k jejich následnému zpracování. Výsledkem je zdravá polévka.

BEZ KOMENTÁŘE: Polévka vařená z ptačích hnízd je exkluzivní pochoutkou

 
Článek

Salanganí hnízda jsou téměř pokladem. Sběrači pro ně totiž musí šplhat po žebřících opřených o kluzké jeskynní stěny většinou až ke stropu, kde ptáci hnízdí. Získat tuto zvláštní kuchařskou ingredienci je tedy náročná disciplína.

Hnízda vytvářená lepkavou hmotou popisovanou jako výměšky slinných žláz nebo jako vydávené mořské řasy drží pevně pohromadě. Až při tepelné úpravě získají ztvrdlé ptačí sliny konzistenci rosolu. Ten je sám o sobě prakticky bez chuti. Dobře ale vstřebává chutě přimíchaných ingrediencí, proto se z této želatinové hmoty vaří nejen polévka, ale také zákusky.

Foto: Profimedia.cz

Čínská specialita se obvykle podává v tradičních miskách, které neodmyslitelně patří k místnímu stolování.

Takzvaná polévka z ptačího hnízda (bird´s nest soup) je proslulou čínskou specialitou patřící ke zdejšímu stolování už stovky let. Díky výborné stravitelnosti se u této polévky není třeba obávat zažívacích obtíží, na rozdíl od jiných exotických lahůdek. Říká se, že salanganí sliny mají dokonce afrodiziakální účinky.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Často je čínská ptačí specialita označována také jako polévka z vlaštovčích hnízd. Kromě Číny je možné tuto lahůdku okoštovat například i na Borneu, třetím největším ostrově světa, nebo na sousední Jávě. Za porci se obvykle platí v přepočtu několik set korun.

Zajímavost: Sběrači a překupníci rozlišují dva typy hnízd. Ta méně hodnotná jsou černá, ta nejvíce ceněná naopak bílá, protože jsou tvořena pouze čistými ptačími slinami.

Jedním z významných sběračských míst jsou Gomatongské jeskyně na Borneu. Společně se salanganami tu žijí tisíce netopýrů, kteří mají na svědomí odporný štiplavý zápach, kterého si po vstupu do jeskyně nelze nevšimnout. Hnízda se tady sklízejí dvakrát do roka. Poprvé mezi únorem a dubnem, podruhé v letním období od července do srpna.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké Gomatongské jeskyně na Borneu jsou jedním se sběrných míst. Jsou přístupné i turistům.

Vzácná hnízda salangan se sbírají i v tmavé jeskyni Národního parku Niah, taktéž na Borneu, dále na indických ostrovech Andaman a Nicobar, v Thajsku, Číně a severovýchodní Austrálii. Po sběru jsou hnízda prodána čínským překupníkům, u nichž jsou už jen kousek od hrnce a lidského žaludku.

Jak se polévka z ptačích hnízd připravuje?

Nejprve je nutné hnízda namočit na několik hodin či celý den a nechat nabobtnat. Poté se umyjí, spaří vařící vodou a očistí od drobných peříček. Následně se spaří podruhé, opláchnou studenou vodou a získají bílou barvu. Před požitím je nutné hnízda povařit, aby změkla.

Dále kuchař nakrájí na kostičky hovězí maso, přidá ho do studeného drůbežího vývaru a přivede k varu. Po chvíli vaření silný vývar dochutí solí, lžičkou wei-su (výtažek z obilí využívaný v čínské kuchyni) a dvěma lžicemi rýžového vína značky Šao-sing.

Na dno polévkové misky vloží kuchař natenko nakrájené nudličky nebo ještě menší kousky vařených kuřecích prsíček, na ně nasype proužky šunky a navrch položí vlaštovčí hnízda změklá na konzistenci rosolu. Vše následně zalije skrze jemné síto připraveným vařícím vývarem a podává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám