Hlavní obsah

Cestování za exotikou může být nebezpečné

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pobyt v Asii, Jižní Americe, Thajsku nebo Africe? Velké dobrodružství sebou nese i velké riziko. Pokud se chystáte na exotickou dovolenou do některé země Afriky nebo do Jižní Ameriky, počítejte s očkováním. Nejlépe je se poradit přímo s lékařem nebo v cestovní kanceláři.

Foto: ČTK

Proti hepatitidě je také možné se nechat očkovat dva týdny před cestou.

Článek

Meningokoková meningitida

Zánět mozkových blan se vyskytuje po celém světě. Nakazit se můžete při styku s nemocným nebo bacilonosičem, který ani nemusí mít příznaky. Riziko nastává při velkém nahromadění lidí, přenáší se kapénkovou infekcí.

Onemocnění začíná náhle. Mezi příznaky patří vysoká horečka, bolesti hlavy, zastřené vědomí, krvácení do kůže. Očkování je povinné na cestě do Saudské Arábie a u poutníků do Mekky. Účinnou ochranou zůstává očkování.

Virová hepatitida typu A

Riziko nákazy se zvyšuje v tropech a subtropech, kde je nízká hygienická úroveň. Přenáší se kontaminovanou vodou nebo potravinami, popřípadě z nedostatečně umytých rukou.

Příznaky jsou podobné chřipce. Nízká teplota, bolest žaludku, nevolnost, zvracení či průjem. Teprve po dvou týdnech dojde ke žloutnutí kůže a očního bělma, moč může být nápadně tmavá, stolice naopak světlá.

Cestovatelé by měli důsledně dodržovat osobní hygienu, konzumovat potraviny jen z nezávadných a ověřených zdrojů. Proti hepatitidě je také možné nechat se očkovat dva týdny před cestou.

Vzteklina

Vyskytuje se v zemích jihovýchodní Asie, v Africe, Jižní Americe a Evropě. Nakažení bývají psi, kočky ale i jiná domácí i divoká zvířata. K přenosu vztekliny dochází přímým kontaktem se vzteklým zvířetem. Například pokousáním nebo poslintáním.

Očkování je nutné, pokud existuje podezření, že by zvíře mohlo být nakažené, anebo uteče předtím, než je možné se ujistit o opaku. V případě poranění se doporučuje ihned ránu desinfikovat a vyhledat lékařskou pomoc.

Žlutá zimnice

Zimnici vyvolává vir, který přenáší moskyti. Nejčastěji se nemoc objevuje v tropických a subtropických oblastech Afriky a Jižní Ameriky. Nejúčinnější ochranou je očkování, nejlépe deset dní před odjezdem.

První stádium infekce bývá spojené s horečnou, zimnicí, bolestí hlavy a zad a s nevolstí. Druhé období, kdy obtíže ustupují, klesá horečka i bolesti. Poslední stádium intoxikace s sebou nese zhoršení všech příznaků.

Břišní tyfus

Přenáší se po požití kontaminovaných potravin nebo infikované vody. Tyfus se objevuje v zemích s teplým klimatem a nízkým hygienickým standardem. Proto je doporučeno pít v těchto zemích jen balenou nebo převařenou vodu, nedávat si led do nápojů a dodržovat osobní hygienu

Lékárnička na cesty

  • léky které běžně používáte (alergie, krevní tlak)
  • potřeby pro první pomoc: náplast, dezinfekce, obinadlo, obvaz, nůžky, pinzeta
  • léky při bolesti a teplotě
  • léky proti průjmu, zvracení a zácpě
  • opalovací krémy s ochrannými faktory a sluneční brýle
  • léky na ošetření očí
  • přípravky pro dezinfekci vody (pokud jedete do rizikové oblasti)
  • léky na spáleniny
  • repelent

Nemoc začíná horečkou, bolestmi hlavy, někdy dokonce poruchami vědomí. Mezi komlikikace patří krvácení střev a následný zánět pobřišnice. Očkování se provádí nejpozdějí 14 dní před odjezdem do rizikových oblastí.

Reklama

Související témata:

Související články

Exotické ostrovy Tahiti obrazem

Během své páté cesty do Polynésie objevil kapitán James Cook u Tahiti další ostrovy. Vzhledem k jejich blízkosti od hlavního ostrova je nazval Society Islands...

Výběr článků

Načítám