Hlavní obsah

Cesta z Mombasy do Nairobi se zastávkou uprostřed buše

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třikrát týdně jezdí mezi dvěma keňskými metropolemi Nairobi a Mombasou vlak. Tedy on jezdí šestkrát týdně, ale protože mají jen jednu soupravu, jede třikrát sem a třikrát tam. Pokud jste na dovolené v Mombase a máte nějaký důvod navštívit Nairobi (můžete odtamtud vyrazit na safari v několika přírodních parcích), stojí za to jet tam vlakem.

Foto: Profimedia.cz

Z hlavního nádraží na Makinnon Road v Mombase se vlak vydává na pětisetkilometrovou pouť o sedmé večer a měl by být v Nairobi kolem deváté ráno.

Článek

Je to poslední z těch, co na této trati jezdí už od 50. let minulého století. V první třídě jsou dvoulůžková kupé, ve druhé čtyřlůžková a nepředpokládá se, že by cizinec cestoval v sedačkovém vagóně třetí třídy.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Děti v Mombase

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Katedrála v Mombase

Z hlavního nádraží na Makinnon Road v Mombase se vlak vydává na pětisetkilometrovou pouť o sedmé večer a měl by být v Nairobi kolem deváté ráno. Tak tomu většinou nebývá, i několikahodinové zpoždění se občas přihodí.

Atmosféra koloniálního luxusu

Když trochu povolíte uzdu fantazii, přenese vás atmosféra vlaku o mnoho desetiletí zpět. Zřízenci v bílých blůzách, slavnostně prostřené stoly v jídelním voze, který toho hodně pamatuje, ale stále si udržuje koloniální noblesu, úslužní číšníci. Je dobré jít na večeři ve druhé „směně“. Tu první, sotva dojí, už zdvořile vyhánějí, aby stačili znovu připravit stoly. Vy máte po večeři čas na skleničku a doutník.

Z oné povznesené nostalgie se proberete, když zjistíte, že vám v kupé nesvítí světlo. Máte-li baterku, to nejhorší s ní překonáte a drncání vlaku vás záhy uspí.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Baobab

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Sloní máma s malými slůňaty na odpolední vycházce za pastvou

Může se stát, že se neprobudíte kousek před Nairobi, ale někde v buši. To když přes koleje spadne strom, zasype je hlína, která se utrhla jako lavina v protějším svahu. Něco podobného se nám při takové cestě stalo a pak jsme několik hodin s dětmi z vesnice, ukryté v kukuřičném poli, procvičovali základní anglické fráze.

Italský spolucestující, jemuž večer odlétalo letadlo do Evropy, byl s každou čtvrthodinou nervóznější. Nakonec si vzal kufr a zmizel v kukuřici. V autobusech, které pro nás nakonec přijely, nebyl. Nejspíš jel stopem, usoudili jsme.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Obrazy na pláži

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Sošky na pláži

Rady na cestu

Nejlépe v zimě

Nejvhodnější doba k návštěvě Keni je od pozdního podzimu do začátku jara (listopad –začátek března). Tou dobou je relativně sucho a cesty v rezervacích nejsou rozbahněné. Cestovky nabízejí většinou desetidenní pobyty.

Čas, vízum, peníze

Když je u nás deset hodin, v Keni je dvanáct. K turistické cestě do Keni nemusejí mít občané ČR vstupní vízum. Úřední měnou je keňský šilink. Za 1 Kč je 4,30 šilinku. Dorozumívacím jazykem v Keni je angličtina.

Zdraví a hygiena

V Keni, zejména ve vnitrozemí, se vyskytuje malárie. Je důležité dbát na to, aby vaše postele měly dobré moskytiéry, po setmění se doporučují dlouhé kalhoty, košile s dlouhým rukávem a repelent. Velmi častý je výskyt viru HIV, čemuž by návštěvníci měli přizpůsobit své chování. Důležité je kvalitní cestovní pojištění. Soukromá zdravotnická zařízení jsou na velmi dobré úrovni, ale přijmou jen solventního pacienta.

S kým na safari

Na pláži a v okolí hotelů se pohybuje množství náhončích, kteří shánějí místním agenturám zákazníky na safari a na další výlety. Pouliční firmy nejsou pojištěné a nemají licenci. Jejich vozový park je často v hrozném stavu. Pokud by se během výletu či safari přihodilo jakékoliv neštěstí, nikdo za nic neručí. Řidič se prostě může sebrat a zmizet v buši.

www stránky

www.afrika-kena.cz

www.kenya.com

www.mzv.cz

 www.VirtualTourist.com

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám