Hlavní obsah

Cesta kolem světa za jedno odpoledne? Start je v Dánsku

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phileas Fog podnikl cestu kolem světa za 80 dní. V Dánsku to stihnete i za jedno odpoledne. Na malém ostrůvku nedaleko města Hobro si před více než 70 lety začal farmář Soren Poulsen plnit svůj malý sen a vybudoval zmenšeninu všech kontinentů. Procházka z Aljašky do Austrálie je tak otázka několika minut.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V dánském zábavním parku si projdete celý svět během pár minutVideo: Caters News, AP

 
Článek

Lákadlem rodinného parku Verdenskortet, který leží na březích jezera Klejtrup, je sice především mapa světa, ale mimo to nabízí i projížďky na loďkách, minigolf a mnoho dalších aktivit. Za zhruba 300 korun po nich můžete podniknout svou vlastní výpravu, všechny státy jsou na mapě označeny vlaječkou.

Když se Poulsen vrátil po letech práce v USA do svého rodiště u jezera, při pohledu na jeden z kamenů, který mu připomněl tvar Dánska, se rozhodl po sobě zanechat odkaz a vybudovat zmenšeninu světadílů. Ze dvou obřích balvanů nejprve pro svou mapu vytvořil základ a na něm poté vznikly samotné kontinenty.

Soren Poulsen zmenšeninu kontinentů budoval mezi léty 1944 a 1969. Práce to byla ryze ruční, nepoužil při ní žádné elektrické přístroje. Výsledek svého patnáctiletého snažení si ovšem neužil už dlouho, ve stejný rok, kdy zmenšeninu dokončil, také zemřel.

Související témata:

Výběr článků

Načítám