Hlavní obsah

Cesta autovlakem Jadran letos kvůli kurzu koruny podraží

V pátek 26. června vyjede z Prahy do chorvatského Splitu první letošní autovlak Jadran. Ve srovnání s loňskou sezónou za jeho využití zaplatí cestující o několik stokorun více než loni. České dráhy to zdůvodňují propadem kurzu koruny vůči euru.

Článek

Nejvýhodnější tarify City Star loni vyšly se zákaznickou kartou na 3070 korun, letos je to 3436 korun. Stejný tarif pro skupinu čtyř osob podražil z 8624 na 9836 korun. Pokud chce cestující alespoň část cesty strávit vleže, musí si navíc připlatit.

Za převoz auta jedním směrem zaplatí dovolenkáři letos 1537 korun, loni to bylo 1460 korun. Změnu cen dráhy vysvětlují především pohybem kurzu koruny vůči euru, neboť ceny mezinárodních jízdenek se vypočítávají z údajů v eurech. Zatímco loni byl takzvaný železničářský kurz pětadvacet korun za euro, letos je 27,20 korun za euro. 

Vlak bude z Prahy jezdit každý den do 4. září, ze Splitu vyrazí poslední spoj do Prahy 5. září. Jízdní doba se proti loňsku zkrátí o hodinu a půl na 20,5 hodiny. České dráhy budou vlak provozovat ve spolupráci se slovenskými, maďarskými a chorvatskými železnicemi.

Chorvatsko je dlouhodobě nejoblíbenější prázdninovým cílem Čechů. Loni sem podle oficiálních údajů zavítalo 629 tisíc českých rekreantů, což je o sedm procent méně než předloni. Dvě třetiny Čechů míří na Jadran vlastním vozem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám