Hlavní obsah

Český Krumlov rozšiřuje možnosti pro návštěvníky. Prohlédněte si ho nejen z ptačí perspektivy

– Český Krumlov
Novinky, Kristýna Léblová, jas

Státní hrad a zámek Český Krumlov patří mezi nejvýznamnější památky střední Evropy. V původní půdorysné dispozici, interiérové instalaci i architektonickém detailu je dochován stavební vývoj od 14. do 19. století. Své možnosti ale posouvá neustále dál. V létě v něm bylo zřízené zcela nové zahradní muzeum, kde se nachází už přes tisíc exponátů i z 18. století.

Český Krumlov rozšiřuje možnosti pro návštěvníky. Prohlédněte si kulturní památku nejen z ptačí perspektivyVideo: Novinky

 
Článek

Muzeum vzniklo proto, aby mladá generace viděla, co vše bylo kdysi zapotřebí k práci na zahradě. „Vznikla myšlenka, že do kůlen, které jsou na konci zámecké zahrady v kuchyňské části, budeme soustřeďovat zahradní nářadí,“ popisuje myšlenku vzniku nového projektu kastelán Pavel Slavko. Postupem času se tento nápad rozrostl v zahradní muzeum, kde je soustředěno přes 1200 kusů typologicky různého zahradního nářadí od místních lidí.

Foto: Novinky

V nově vzniklém zahradním muzeu se nachází zahradnické náčiní i z 18. století.

Návštěvníci mají možnost si zde prohlédnout i kovářské nástroje z 18. století. „Jsou zde k vidění velké kleště trubkového charakteru, které sloužily k přesazování sazeniček, nebo obrovská kovová konstrukce, která trhala a vyrývala pařezy ze země,“ poznamenává kastelán. Za zajímavé také považuje kráječe trávníků nebo obrubníků, které se dnes už díky moderním strojům nevidí.

Muzeum mohlo pár šťastlivců vidět už tento rok. Prostory se totiž otevřely v průběhu sezóny na významná památková výročí jako Mezinárodní den památek v dubnu nebo ve Dnech evropského historického dědictví v září.

Novinky i v další sezóně

V příštím roce se návštěvníci budou moct těšit na rozšířenou expozici, kterou do konce roku zámek obstará. „Přes zimu připravujeme i další projekt. Měl by vést k vybudování kuchyňských zásobních zahrad. Nově bude k vidění sušárna na ovoce, moštárna nebo nové kůlny na další nářadí,“ podotýká Slavko.

Český Krumlov má však v rukávu mnohem víc. Zpřístupní i prostor z 15. století nacházející se hned vedle muzea. Původně pozdně gotická dělová bašta chránila před nájezdy husitů. „V 18. století baštu využívali právě pro zahradnické účely. Byly zde moštárny, sušírny a na konci tohoto prostoru je jeden zvláštní mechanismus se jménem Paraplíčko,“ vyzdvihuje Pavel Slavko. Zděný objekt využívá zdvihu kládového lisu a zvedá nebo snižuje šindelovou kuželovou střechu vyhlídkového ochozu.

Jedinečná zámecká zahrada

Zámecká zahrada je nejen místo k relaxaci. „Je unikátní vzhledem ke kvalitě historických zámeckých zahrad v České republice,“ dodává kastelán Slavko. V podélné ose přes jeden kilometr jsou rozmístěny tři výškové partely zahrady, kde dominuje francouzská část, která je velice pečlivě šlechtěná. V ní se nachází i kaskádová fontána z 18. století s dominantními sochami vodních božstev znázorňující Vltavu i vodní zdroje v okolí.

Foto: Novinky

Zámecké zahradě dominuje fontána z 18. století.

Na tuto část navazuje volná anglická krajina zakončená hektarovým zámeckým jezírkem s ostrovem uprostřed. „Úžasný je letohrádek Bellarie, před kterým se nachází hlediště na otevřenou divadelní scénu. Dál, směrem do hloubi zámecké zahrady, je nenápadná, ale nesmírně elegantní stavba, hudební pavilon s barokními malbami,“ doplňuje výčet kastelán.

Zámek je otevřený do konce října s výjimkou hradního muzea a věže, pro které sezóna končí před Vánocemi. Většina okruhů se opět otevře na konci března. Vstupné se pohybuje mezi stem a dvěma sty korunami v závislosti na okruhu.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám