Hlavní obsah

Český kras slaví půl století vzniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý uplynulo 50 let od vyhlášení chráněné krajinné oblasti Český kras se sedmi stovkami jeskyní a významnými nalezišti zkamenělin. Výročí připomenou přednášky, výstavy i odborná konference.

Foto: Profimedia.cz

Svatý Jan pod Skalou je součástí Českého krasu.

Článek

Věnována mu bude také tradiční akce Cesta za Hagenem, při níž se účastníci vydají z Karlštejna do Srbska a jejíž součástí bude i zastavení v lomech na Mořině a návštěva štol. Akce se podle vedoucího správy CHKO Františka Pojera bude konat 14. května. Už nyní se koná výstava na náměstí pod Horní branou v Berouně a připravuje se dlouhodobá výstava v berounském Muzeu Českého krasu.

V úterý připomenuly v muzeu výročí tři přednášky, na stejný den naplánovala berounská knihovna akci se čtením a hudbou v Koněpruských jeskyních.

„Máme také putovní výstavu pro školy a obce, další doprovodné akce pro školy, například soutěž pro vybrané týmy žáků berounských základních škol,“ uvedl podle ČTK Pojer.

Patří do něj i Karlštejn

CHKO Český kras byla vyhlášena 12. dubna 1972. Rozkládá se mezi Prahou a Berounem, od Černošic po obec Suchomasty.

Více než třetinu zaujímají lesy, náleží sem Koněpruské jeskyně, obce Svatý Jan pod Skalou, Srbsko, Tetín či lomy Velká Amerika, Mexiko a Kanada a také třeba hrad Karlštejn. Návštěvníkům by měl už brzy sloužit nový Dům přírody Českého krasu, který budují dělníci na návrší Zlatého koně u Koněpruských jeskyní.

Moravské a slezské přehrady zatraktivní mola s hnízdy

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám