Hlavní obsah

Na Kleť vyrazí Jihočeši i místo oběda

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad každý obyvatel Českokrumlovska nebo Českobudějovicka už minimálně jednou vystoupal na horu Kleť. Ta má pro mnohé podmanivé kouzlo, lidé se tam vracejí i několikrát v týdnu a mění kvůli výstupům svůj životní styl.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Výšlap pod lanovkou dal soutěžícím o víkendu pořádně zabrat.

Článek

Řada amatérských sportovců propadá kleťské mánii a tráví na kopci nedaleko Budějovic a kousek od Krumlova celé hodiny. Hora láká rodiny, ale i důchodce.

Nejklasičtější ze sedmi výšlapů vede od parkoviště v Krasetíně a lidé překonávají cestou pod lanovkou převýšení 419 metrů.

Když se lidé vracejí, přestanou volno trávit u televize a zlepšují svou fyzickou kondici.
Martin Tomka

O víkendu se tam konal už 19. ročník Himálajského tygra, což je akce pro sportovní nadšence, ale také pořádná dřina, trvající devět hodin, a každý si mohl vyzkoušet, kolikrát Kleť k místní restauraci vystoupá. Tomu odpovídalo i ocenění na diplomech.

Někdo byl na vrcholu během devíti hodin devětkrát, jiný sedmkrát nebo pětkrát či třikrát. Sportovci však bojovali především sami se sebou.

„Hlavně je to nejvyšší hora tady, kam se dá chodit. Nejdříve jsem sem jezdil venčit psa, ale pak mě to začalo hodně bavit, a když mám volno, jezdím sem i několikrát v týdnu,“ popisoval, jak přilnul ke Kleti, Pavel Skála Podhradský z Českých Budějovic.

Ten v sobotu doslova vydřel diplom, když se s horou, jejíž vrchol leží v nadmořské výšce 1084 metrů, popral celkem sedmkrát. V kopci i při cestě dolů ušel kolem 27 kilometrů.

Vrchol Lysé hory čekají velké změny

Cestování

„Ten sedmej výšlap už byl hodně náročný. Naštěstí mi pomohla i rodina, která přijela na výlet. Určitě to zkusím i příští rok, jen zvažuji, jak svůj výkon ještě zlepším,“ řekl Skála.

O tom, že Kleť dokáže pořádně potrápit, věděl i další závodník. „Jezdil jsem sem i místo oběda na rychlé výstupy, a když jsem na tom byl opravdu dobře, dal jsem na Tygrovi jedenáct výstupů.“

Startující však nebojovali ani tak jeden s druhým jako především sami se sebou. Chtěli se překonávat. A víc než výstupy je trápily cesty dolů, kdy na svahu trpí šlachy i klouby a musí se to umět i natrénovat, aby byl běh z kopce jak rychlý, tak i šetrný ke zdraví.

Devatenáctý ročník pořádal Klub přátel Kleti a chystá další podobnou akci už na zimu.

Šumava je u turistů nejoblíbenější

Cestování

„Tentokrát se bude jednat o Himálajského medvěda a výstupy budou trvat i vzhledem k počasí šest hodin. Je pravda, že Kleť mění životní styl u řady lidí. Například kancelářští sem jedou jednou na výlet, potkají tu nové známé a začínají se vracet. Přestanou volno trávit u televize a zlepšují svou fyzickou kondici, žijí zdravěji,“ popisoval svou zkušenost Martin Tomka, předseda Klubu přátel Kleti. Ten má nyní už kolem 120 členů a kouzlu hory, která je šest kilometrů od Českého Krumlova a 18 od Budějovic, propadají děti i důchodci.

„Nejmladší člen má jeden rok a nejstaršímu je 88 let. Svou roli samozřejmě hraje i skutečnost, že na hoře je skvěle fungující restaurace,“ dodal Tomka.

Reklama

Výběr článků

Načítám