Hlavní obsah

Letní Flora nabídne zahradu za zdí

Právo, Miroslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Zahrada za zdí bude hlavním tématem letošní letní etapy mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc. Pořadatelé slibují, že návštěvníky zavede do tajů městských zahrádek, dvorků a zákoutí. Přípravy na akci, která se uskuteční 20. až 23. srpna, jsou již na olomouckém výstavišti v plném proudu.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Oblíbenou součástí letní mezinárodní výstavy květin jsou i zahradnické trhy.

Článek

Termín již organizátoři potvrdili. Zda však přehlídku poznamenají případná další opatření kvůli epidemii covid-19, zatím není zřejmé. Jarní část této akce, která je největší a nejstarší svého druhu v ČR, se v dubnu kvůli pandemii neuskutečnila, a to poprvé za 60 let existence.

Expozice poukáže na potenciál městských prostorů, jako jsou vnitrobloky, dvorky.
Marie Doleželová, zahradní architektka

Vedení Výstaviště Flora, které výstavu pořádá, situaci kolem vývoje a přijatých opatření sleduje a je ve spojení s krajskými hygieniky.

„Počítáme se zvýšenou hygienou, formou častějšího úklidu včetně dezinfekce, rozmístěním dezinfekce u vstupů do pavilonů a podobně. Podle vývoje situace je možné, že bude omezena kapacita pavilonu v daném čase a prostoru. Zatím nemůžeme být konkrétnější, protože to závisí na vyhlášených opatřeních,“ řekl ČTK místopředseda představenstva a technický náměstek výstaviště Jiří Svačinka.

Krumlovu by slušel jiný cyklus než Epopej

Kultura

Loňskou letní etapu Flory navštívilo zhruba 20 tisíc lidí. Autorkou letošní hlavní expozice bude zahradní architektka Marie Doleželová. „Expozice poukáže na potenciál městských prostorů, jako jsou vnitrobloky, dvorky nebo stavební proluky.

Tato místa mohou nabídnout relaxaci, oddech, sloužit jako školní zahrada, sportoviště či být místem pro setkávání a budování komunity,“ sdělila Právu autorka expozice.

K vidění bude také květinová expozice České dědictví UNESCO, inspirovaná památkami zapsanými na světovém seznamu dědictví. Připomínat bude i letošní 20. výročí zapsání olomouckého Sloupu Nejsvětější Trojice do tohoto seznamu. V budově Oranžerie budou moci návštěvníci spatřit díla členů Unie výtvarných umělců Olomoucka. Jejich výstava Pod křídly múz představí sochy a umělecké artefakty v objetí květin.

Letní škola češtiny se uskuteční jen v Olomouci. Očekává zájemce hlavně ze zemí EU

Věda a školy

V pavilonu H bude mít letos opět základnu Výzkumná laboratoř rostlin, pavilon E nabídne expozici Českého zahrádkářské svazu, jejíž součástí bude mj. i rostlinolékařská poradna.

V hlavním pavilonu A nebudou kromě hlavní expozice chybět oblíbené floristické show od předních floristů, odborné přednášky a chystá se tu i kulturní program. „Venkovní areál výstaviště již tradičně zaplní Letní zahradnické trhy,“ doplnila mluvčí výstaviště Kristýna Buchtová.

Reklama

Výběr článků

Načítám