Hlavní obsah

Divoký západ na výstavišti v Olomouci

Olomouc

V Divoký západ se v pátek proměnila část areálu olomouckého výstaviště. Začal tu dvoudenní veletrh West Fest, na němž se představují jedni z nejlepších tuzemských nožířů, sedlářů, výrobců bičů a také westernových a jezdeckých doplňků.

Na olomouckém výstavišti začal veletrh West Fest.Video: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

„S myšlenkou uspořádat i u nás veletrh špičkových řemeslníků v oblasti westernu, tedy akci, jaké se pravidelně konají v Americe, přišel sedlář Milan Heitmar. Nakonec jsme se rozhodli, že mu dáme širší rozměr a pokusíme se v Olomouci tak trochu ukázat Divoký západ,“ řekl Právu hlavní organizátor akce Ladislav Korotvička.

V ČR unikátní akci připravila společnost Arak spolu s Výstavištěm Flora. Vše je na ní laděno ve westernovém stylu, a to včetně oblečení. Připravené je i tematické občerstvení, dobový fotograf, indiánská osada pro děti, pistolnická show či projížďky na koních a workshopy.

Westernové městečko jako kulisa

V pavilonu E a také před ním vytvořili pořadatelé iluzi Divokého západu. Na prostranství před pavilonem se představují studenti řemeslných škol z Tovačova, Jeseníku či Brna. Jako kulisa jim přitom slouží westernové městečko.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na veletrhu West Fest se představují špičkoví řemeslníci z oblasti westernu.

V rámci programu se představí mj. fotograf Karel Richtr, který využívá metodu fotografování mokrým kolodiovým procesem na hliníkové a skleněné destičky. Právě takové snímky s vlastní podobiznou si mohou návštěvníci pořídit. Připraveni jsou také mistři karikatur s motivy Divokého západu.

Pro děti a dospělé je připravena indiánská osada, jejíž osazenstvo nabízí příchozím nejrůznější zábavné či naučné aktivity. Rodiny s dětmi mohou také navštívit rýžoviště zlata anebo si užít projížďky na koních.

Mexická hudba i americký bluegrass

„Program obohatí jedinečná vystoupení kovbojů Steva a George a jejich pistolnická show s ukázkami triků s biči a lasy,“ konstatoval mluvčí Výstaviště Flora Michal Poláček.

Terapeutičtí koně, psi i slepice pomáhají v domově pro seniory cítit se jako doma

Domácí

„Chtěli jsme návštěvníkům nabídnout i zážitky cestovatelů, kteří cestují po Americe a navštěvují indiány. Na veletrhu tak mohou příchozí zažít talk show s projekcí Veroniky Valterové a Daniela Hály,“ poznamenal Korotvička.

„Sobotní program vyvrcholí koncertem v pavilonu B. Pódium bude od 13. hodin patřit boskovickým hudebníkům Mariachi Espuelas, kteří se zabývají tradiční mexickou hudbou i americkým bluegrassem. Vystoupí také brněnské ženské smyčcové kvarteto Beladona Quartet s repertoárem filmových melodií,“ konstatoval Poláček.

Akce má i charitativní rozměr. Každý z vystavovatelů daroval svůj jedinečný výrobek do aukce, v níž bude v rámci benefičního galavečera vydražen. „Vydražená částka bude věnována ukrajinským dětem na letní aktivity v příměstském táboře v Aplikačním centru BALUO při Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého,“ dodal Korotvička.

Veletrh se po oba dny koná od 9:00 do 18:00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám