Hlavní obsah

Česká svatební místa sázejí na klasiku i netradiční adrenalinové zážitky

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při výběru místa svatebního obřadu mají čeští snoubenci na výběr z mnoha variant. Pro romantiky jsou v nabídce desítky českých hradů a zámků, méně tradiční svatební obřady se konají i ve věžích, na parnících, v letadle ale i v balónech. Slavnostní chvíli si můžete zpestřit i adrenalinovým zážitkem v podobě bungee jumpingu nebo zorbingu.

Foto: Profimedia.cz

Vybrat si můžete mezi svatbou na zámku, v přírodě, v balónu i ve vrtulníku.

Článek

Poslední dobou se svatební obřady přesouvají více do přírody. Civilní obřady sice patří mezi nejlevnější varianty, ale daleko více svatebčanů se vydává na zámky, hrady, golfová hřiště, do parků a zahrad.

"Starší páry dávají přednost klasice, mladší ročníky pak zajímají i netradiční zážitky spojené se svatbou. Movitější si tak mohou vybrat mezi svatbou na golfovém hřišti, obřadem v balónu či vrtulníku," popisuje současné trendy Jan Kostolník ze zážitkové agentury v Liberci.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nejlevnější varianty z hlediska místa obřadu, pokud nepočítáme pohoštění, ubytování hostů a dopravu, patří civilní obřady na radnici v místě bydliště a obřady na vlastní zahradě. V druhé, o něco dražší kategorii jsou svatby na golfovém hřišti, za nimi následují hrady a zámky. Čtvrté cenové místo patří balónu. Nejdražší je pak podle Kostolníka svatba ve vrtulníku či letadle.

Snoubenci by ale měli počítat s tím, že se do vrtulníku, balónu či letadla, pokud si nevyberou větší model, vejdou jen s oddávajícími a se svědkem.

Některé svatební agentury nabízejí různé retro svatby spojené s koňským spřežením či starodávnými auty. "Klienti rádi kombinují svatební obřady s projížďkou na vodě či letem například nad Karlštejnem, kde si řeknou své ano. Minulý rok mladý pár přijel po Berounce, kde pak na břehu probíhal slavnostní akt," popisuje možnosti Jan Knetl z agentury, která se zaobírá svatbami na klíč.

Romantické svatby na zámku a v parcích

Zámek Hluboká

Novorenesanční zámek Hluboká s překrásným parkem slibuje pěkné prostředí. Na zámku se svatby pořádají celoročně v nové obřadní síni v prostoru bývalé oranžerie. Populární měsíce duben, červen až září bývají často hodně obsazené, proto je potřeba si místo rezervovat dopředu. Obřady se zde konají v pátek dopoledne a cena vychází na 4800 Kč. Více najdete zde.

Foto: Eva Martínková, Právo

Zámek Hluboká

Zámek Sychrov

Romantický zámek Sychrov se pyšní krásnými interiéry, ale i zámeckým parkem. Svatebním obřadům zde vychází maximálně vstříc a nabízí hned několik variant. Svatebčané mohou využít jak zámecký park, kapli, galerii či dokonce zámecká apartmá. Ceny se nejčastěji pohybují od 7000 Kč. Jen Společenský sál Bertina křídla je během letních měsíců za 3500 Kč. Více najdete zde.

Zámek Kačina

Nedaleko Kutné Hory se nachází krásný zámek Kačina. Obřady zde nabízejí v zámecké kapli, parku, obřadní síni i tanečním sále. Další podrobnosti najdete zde.

Zámek Jemniště

Na zámku Jemniště se ocitnete ve skutečné pohádce. Svatební obřady nabízejí po celý rok, ale jen ve vybrané dny. Ceny se pohybují od 8500 Kč. Více najdete zde.

Foto: archív zámku Jemniště, Právo

Letecký pohled na barokní zámek Jemniště

Zámek Náměšť na Hané

Svatby na zámku na Náměšti na Hané patří mezi jedny z nejpopulárnějších v kraji. Krásný zámecký park doladí příjemnou atmosféru k fotografování. Ceník se pohybuje okolo 3000 Kč. Další informace najdete zde.

Průhonice

Průhonice nabízejí hned tři varianty, buď se můžete vypravit na zdejší zámek, do Průhonického zámeckého parku nebo do Dendrologické zahrady, kde vám při nepříznivém počasí připraví stany. Rozkvetlé parky s jezírky doladí svatebním fotografiím krásné pozadí. Za svatbu na zámku zaplatíte 15 000 Kč v Rytířském sále, nebo 7300 Kč na nádvoří v Průhonickém parku.

Foto: Profimedia.cz

Průhonický park se začal budovat už v 19. století.

Středověké svatby na hradě

Snad každá žena touží najít svého prince či rytíře. Bohužel v moderní době jich moc není, ale během svatebního dne se můžete ponořit do středověku a být tak alespoň jeden den princeznou či princem.

Okoř

Na Okoři se svatby konají od března do listopadu, vždy čtvrtky, pátky a soboty. Obřad ve středověké zřícenině vychází na 6000 Kč, v sobotu pak o tisíc korun více. Podrobnosti najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Okoř

Hukvaldy

Na Hukvaldech nabízejí svatební obřady hned na několika místech: v renesančním hradním jádře, v barokní hradní kapli sv. Ondřeje, či po domluvě kdekoliv jinde na hradě. Ceny obřadů se pohybují od 11 000 Kč. Více najdete zde.

Karlštejn

Na Karlštejně se svatební obřady pořádají v pátek a sobotu v reprezentativních prostorách budovy Purkrabství, kde je kapacita omezena na 35 osob. Cena za obřad činní 9000 Kč. Pokud byste dali přednost obřadu na nádvoří nebo v Sále předků, museli byste si připlatit. Další informace najdete zde.

Foto: Profimedia.cz

Karlštejn

Netradiční svatby

 Bungee jumping a zorbing

Pokud budete chtít do manželství skočit rovnou po hlavě, můžete vyzkoušet bungee jumping. Nebo se můžete po svatebním slibu kutálet z kopce v nafouklé kouli. V republice tuto možnost nabízí řada firem. Oddávající s vámi do koule ale rozhodně nepůjde.

Loď

Svatby na lodi patří mezi jedny z nejromantičtějších. Nejrozšířenější nabídka je v Praze na Vltavě, kde se ceny pohybují kolem 9 až 10 tisíc korun za hodinu i s obřadem, další hodiny jsou pak levnější.

Letadlo

Svatby v letadle nabízí hned několik letišť. Ceny se odvíjí podle velikosti letadla, které může být pro čtyři, šest, osm nebo šestnáct osob. Takový obřad vás může vyjít na 24 až 40 000 Kč.

Balón

Romantické lety v balónu jsou nezapomenutelným zážitkem. Klouzavý let nad českou krajinou při východu nebo západu slunce ale patří mezi drahé obřady. Balónové lety také závisejí na povětrnostních podmínkách, které dopředu nelze objednat, proto je potřeba počítat i s náhradním plánem. Ceny se pohybují od 30 000 Kč pro osm osob.

Církevní svatby

Kostel Panny Marie Sněžné v Praze

Kostel Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí v Praze sice nemá věž, ale chlubí se nejvyšší gotickou klenbou v Praze. Vnitřní prostory tím získávají neobyčejný ráz, napomáhají tomu i barevné vitráže. Další informace najdete zde.

Katedrála sv. Víta v Praze

Jedním z nejmonumentálnějších míst pro církevní svatby je chrám sv. Víta na Pražském hradě. Obřady se zde konají podle dohody.

Klasika v historických budovách

Staroměstská radnice v Praze

Staroměstská radnice v Praze má příjemnou historickou atmosféru a zároveň jedinečné umístění v samotném centru metropole. Svatby se zde konají ve čtvrtek, pátek i sobotu. Kromě civilních svateb nabízí i protestantské. Kapacita vnitřních prostor je 30 až 60 osob. Rezervace mají ale opravdu dlouhodobé.

Pražské rozhledny

Svatba na Petříně nebo na Prašné bráně? Od dubna se otevírá možnost říct si své ano na pražských rozhlednách a věžích. Kromě Petřína a Prašné brány, kde je možné mít větší počet svatebčanů, je možné uzavřít sňatek také na Staroměstské mostecké věži či Radniční věži Staroměstské radnice. Ceny jsou rozdílné v závislosti na ročním období, připlatíte si také, pokud budete chtít uzavřít věž před veřejností. Ceny se pohybují od 8000 Kč. Více najdete zde.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Rozhledna Petřín

Radnice v Liberci

Liberecká radnice je jednou z nejkrásnějších v České republice. Šťastný je tedy ten, kdo žije v Liberci a má zde trvalý pobyt. Místní zaplatí za obřad tisíc korun, v pátek jsou bez poplatku. V pátek a sobotu zde probíhají svatební obřady od 10 do 16 hodin.

Anketa

Jakou svatbu byste si vybrali?
Klasický civilní obřad na radnici
4,3 %
Romantickou svatbu v parku či krásné zahradě
50,8 %
Na hradě nebo zámku
18 %
Láká mě obřad ve vzduchu
2,1 %
Svatbu na vodě
1,4 %
V úvahu přichází pouze svatba v kostele
10,8 %
Zatím žádnou
12,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5683 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám