Hlavní obsah

Česká Skalice sází na koupání bez chemie

Právo, Vladislav Prouza

Průkopníkem biotopových koupališť minimálně v Královéhradeckém kraji se zřejmě brzy stane Česká Skalice na Náchodsku. Město chystá ve vlastním areálu autokempu Rozkoš stavbu komplexu přírodních bazénů se samočisticí schopností za 15 miliónů korun.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Pobyt v autokempinku na Rozkoši zatraktivní biotopová koupaliště.

Článek

Částku pět miliónů pokryje dotace Královéhradeckého kraje na koupání bez chemie. Peníze Česká Skalice už vyčlenila z rozpočtu a nebýt neochoty vítěze loňského tendru začít stavět, mohly bazény zkušebně sloužit možná už koncem letošní letní sezóny. Firma, jež zakázku získala také díky nabídnuté ceně 13,5 miliónu korun, nakonec stavbu bazénů o celkové ploše 2,5 tisíce metrů čtverečních z kapacitních důvodů odmítla.

„Společnost, která skončila druhá, zase požadovala nezanedbatelně vyšší sumu, než určuje patnáctimiliónový rozpočet. Nezbývá nežli vypsat nové výběrové řízení. Realizace akce biotopové koupaliště se tak minimálně o rok odkládá,“ přiblížil českoskalický starosta Martin Staněk.

Stavbu město plánuje spustit začátkem příštího roku. Během léta by se lidé mohli na břehu osmihektarové údolní nádrže Rozkoš u České Skalice koupat bez rizika opakovaného nebezpečí sinic v přehradní vodě. Sinice, jež Rozkoš atakují s železnou pravidelností, doposud řadu lidí odrazovaly od pobytu v autokempu.

Pomůže rozvoji cestovního ruchu

Turisté dnes povětšinou využívají zázemí kempu pouze k bydlení a koupat se jezdí na okolní koupaliště. Organismy schopné nastartovat nádorové bujení, alergie, atakovat nervový systém, játra nebo plíce zamoří Rozkoš, jakmile teplota dlouhodoběji dosahuje tropických hodnot. Projekt komplexu biotopových koupališť bude tvořit alternativu proti sinicemi zamořené Rozkoši.

„Město tím zabije dvě mouchy jednou ranou. Projekt pomůže rozvoji cestovního ruchu v celém regionu. Odstraníme nejpodstatnější handicap České Skalice, jímž je chybějící koupaliště. Region se stane atraktivnější, na čemž budou profitovat obce, kde ubytovávají turisty, a hlavně městský autokemp, kde lze očekávat vyšší tržby,“ předjímá Staněk.

Vodu z dvojice skoro tři metry hlubokých biotopových koupališť, největšího s délkou sedmdesát a šířkou pětadvacet metrů, vyčistí rostliny přilehlých čisticích jezírek. Voda z přírodních čističek půjde díky nepřetržitému koloběhu zpět do bazénů. Biotopy doplní nezbytné zázemí pro rekreanty.

„Věřím, že biotopových koupališť bude v republice přibývat. Nejprve jsme přemýšleli o klasickém bazénu s nerezovou vanou, kde by se každoroční náklady na chemické čistění pohybovaly v řádech miliónů. Náklady u biotopu mají být okolo půl miliónu ročně,“ míní Staněk.

Rozkoš potřebuje kvalitní čističky

Rozkoš se sama sinic nezbaví. Problém původně ryze retenční nádrže mající zadržovat povodňovou vlnu z Krkonoš spočívá v často znečištěných přítocích. „Jediný způsob, jak výskyt sinic účinně eliminovat, je zabránit průniku kontaminované vody do nádrže pomocí kvalitních čističek. To je běh na dlouhou trať,“ tvrdí provozní rozkošského autokempu Libor Macháček.

Rozkoš je na rozdíl od okolních rybníků pod stálým dohledem hygieniků. Informace o kvalitě vody se lidé okamžitě dovědí prostřednictvím internetu a informačních tabulí v kempu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám