Hlavní obsah

Češi zaměstnávají v Černé Hoře horskou službu, na vině je i chybná trasa v aplikaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned tři dny po sobě vyráželi černohorští horští záchranáři pomáhat Čechům v nouzi. Zatímco v pondělí a v úterý vyrážela pomoc Čechům do stejné oblasti pohoří Prokletije nedaleko vesnic Vusanje a Gusinje, ve středu si pak Češka poranila kotník v pohoří Durmitor na opačné straně země. Černohorci si kvůli tomu z Čechů už utahují na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Češi se dostávají do problémů v malebné hornaté oblasti u obce Gusinje, tedy v cípu pohoří Prokletije.

Článek

První případ se udál v pondělí, kdy dvojice českých třicátníků požádala o pomoc přes nouzovou linku kolem deváté hodiny večerní s tím, že se ztratili na výšlapu. Horská záchranná služba je lokalizovala a bez zranění je doprovodila do přilehlé vesnice Gusinje.

Další, až nápadně podobný případ, se odehrál o den později ve stejné oblasti, kdy nouzovou linku kontaktoval česko-slovenský pár turistů. Ti se podle všeho na treku dostali do velmi špatně přístupného terénu a taktéž se rozhodli zavolat na nouzovou linku se žádostí o pomoc. Dvojici záchranáři našli kolem deváté hodiny večerní a pomohli jim se sestupem do bezpečí. Záchranná operace trvala bezmála sedm hodin.

Kontrolujte trasy, vyzývá velvyslanectví

Tyto dva případy mohou mít podle všeho vyjma lokality podobné i to, že obě dvojice zřejmě využívaly turistickou mapu v aplikaci Mapy.cz, kde je podle všeho zakreslená jedna velmi podivná trasa, která nevede ani trochu dobrým terénem a turisty dostává do úzkých. I proto před touto konkrétní trasou varovalo už i tamější české velvyslanectví.

Foto: repro Mapy.cz

Problémově zakreslená turistická trasa na Mapy.cz u černohorské obce Vusanje dostává české výletníky do problémů.

„Horská služba Černé Hory po několika posledních záchranných akcích v oblasti pohoří Prokletije u Gusinje, kde hledala ztracené české občany, upozornila na to, že v Mapy.cz, které postižení používali, je chybně zakreslena neexistující stezka v těžko dostupném horském terénu,” uvedlo velvyslanectví s tím, že se prý ihned spojilo s Mapy.cz, aby upozornilo na chybu a požádalo o její opravu.

„Prosím zkontrolujte před cestou své zamýšlené trasy podle vícero zdrojů, ať vyloučíte chybu. Zejména v těžkých terénech, kterých je v pohoří Prokletije hodně, se držte značených tras a zvažte využití služeb místních průvodců,” apeluje české velvyslanectví.

Provozovatel Mapy.cz, portál Seznam.cz, byl o problému informován a situaci řeší: „Mapy.cz využívají data OpenStreetMap. O této situaci jsme informovali provozovatele tohoto projektu. Hned, jak zjedná nápravu, tak budeme moci aktualizovat i my naše mapy v této oblasti,” informovala Novinky mluvčí Seznam.cz Aneta Kapuciánová.

Běžné poranění v horách

Poslední případ pomoci českým turistům byl pro záchranáře trochu tradičnější a s podivně zakreslenou mapou nesouvisel. Odehrál se ve středu pod horou Bobotov Kuk v pohoří Durmitor (2522 m n. m.), když si Češka na výšlapu s rodinou poranila v terénu kotník a nebyla schopna sama sestoupit do údolí.

Foto: Profimedia.cz

V náročném terénu pohoří Durmitor dojde k podvrtnutí kotníku velmi snadno.

„Česká občanka dostala první pomoc a po snesení nepřístupným terénem byla předána záchrannému týmu,” informovali horští záchranáři.

Místní navrhují placení výjezdů

Černohorci už si však častých výjezdů k českým turistům nemohli nevšimnout, a tak se pod příspěvky horské záchranné služby věnují tomu, že někteří z Čechů vyrazili do terénu nekvalitně obuti, a doporučují jim, aby si příště najali průvodce nebo zaplatili náklady na výjezdy horské služby.

„Dokud tu budou Češi, tak se horští záchranáři nebudou nudit,” píše jeden diskutující, zatímco další by nejraději dala všechny Čechy na vodítko.

Reklama

Výběr článků

Načítám