Hlavní obsah

Češi na dovolené nedokážou vypnout

Právo, Jakub Svoboda

Stále více lidí řeší i na dovolené pracovní záležitosti. Potvrzují to výsledky posledních průzkumů, podle kterých práci nepustí z hlavy až dvě třetiny Čechů. Třetina z nich navíc v době volna intenzivně pracuje.

Foto: Profimedia.cz

Klid od pracovních povinností není ani na dovolené samozřejmostí.

Článek

Mezi nejčastější důvody, proč Češi o dovolené na rozdíl od jiných Evropanů nedokážou vypnout a často i tvrdě pracují, je podle odborníků neschopnost lidí lépe si zorganizovat čas, ale i nejrůznější požadavky nadřízených a snaha zaměstnanců udržet si jejich přízeň a tím i práci.

Podle průzkumu personálně poradenské společnosti Randstad u 56 procent Čechů nadřízení očekávají, že budou k dispozici i mimo pravidelnou pracovní dobu, a u 38 procent dokonce předpokládají, že zůstanou k zastižení na telefonu a e-mailu i v průběhu dovolené.

S prací o dovolené nemá žádný problém jen necelá pětina dotazovaných zaměstnanců. Někteří to však svým způsobem i vítají, jelikož mají díky tomu i během své nepřítomnosti přehled, co se děje ve firmě. Čtvrtina zaměstnaných si v průzkumu naopak postěžovala, že je na ně vyvíjen nátlak, aby na telefony a e-maily reagovali i v čase volna.

„Pro spokojenost a psychickou pohodu zaměstnanců je důležité, aby mohli ve dnech volna myšlenky na práci pustit z hlavy. Být neustále v pohotovosti je stresující, a člověk, který musí vyřizovat pracovní záležitosti i o dovolené, si pořádně neodpočine. To je na škodu nejen pro něj, ale i pro zaměstnavatele,“ upozorňuje ředitelka společnosti Randstad Hana Púllová.

V kuse si bereme nejčastěji týden

Hranice mezi soukromým časem a pracovní dobou se podle ní čím dál více stírají. Podle psychologů a sociologů jde ale o nepříznivý trend. Podporují ho i rychlý rozvoj a stále větší dostupnost komunikačních technologií. „Zdravé to určitě není. Každý se čas od času potřebuje zregenerovat a odpočinout si,“ zdůrazňuje socioložka Martina Hronová.

Lidé podle ní mnohdy nechtějí ztratit kontrolu nad prací, případně se obávají, že by o ni mohli přijít. „Někdy se cítí být i nezastupitelní. Regenerace je ale potřebná, musíme vypnout a dělat úplně jinou činnost,“ poznamenala Hronová.

„To, že si nedokážeme dát od práce oraz a pořád kontrolujeme maily, může vést až k vyhoření,“ varuje Hronová. To, že si čeští zaměstnanci o dovolených od své práce často neodpočinou, potvrzuje i majitelka personální agentury Advantage Consulting Olga Hyklová. Většina Čechů si navíc podle ní bere dovolenou maximálně na týden vícekrát za rok, zatímco v zahraničí se průměrná délka dovolené pohybuje kolem dvou týdnů.

„Důvodem, proč Češi jezdí na kratší dovolené, je přání ušetřit, ale také touha vypadat před zaměstnavatelem nepostradatelně. Je to rozhodně na škodu pro obě strany – správně vedená firma by zastupitelnost měla mít vyřešenou a sebevědomý zaměstnanec by se zase neměl bát odjet na delší dobu,“ říká Hyklová.

V době prázdnin musí řešit dovolenou rodiče s dětmi. Jde o období v roce, kdy mohou s dětmi na delší dobu odjet. „Firmám doporučuji se zaměstnanci se domluvit a dovolenou umožnit. Dobrý zaměstnavatel dbá na to, aby jeho zaměstnanci udržovali balanc mezi rodinným a pracovním životem,“ dodala Hyklová.

Reklama

Výběr článků

Načítám