Hlavní obsah

Červený kostel v Olomouci se otevře veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po téměř dva a půl roku trvající rekonstrukci, která přišla na téměř 170 milionů korun, se veřejnosti ve středu otevře Červený kostel v centru Olomouce. Jednu z dominant města v minulosti dlouhá léta využívala zdejší Vědecká knihovna jen jako sklad knih. V rámci obnovení provozu se tu uskuteční multižánrový festival.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Červený kostel je jednou z dominant centra Olomouce.

Článek

Nově bude kostel sloužit pro kulturní účely v širším pojetí. „Získali jsme reprezentativní prostory pro kulturně-vzdělávací činnost, a to i s celorepublikovým přesahem,“ uvedla ředitelka knihovny Iveta Ťulpíková. V pátek se v kostele uskuteční národní zahájení 19. ročníku Festivalu muzejních nocí, na který se přihlásilo rekordních 622 institucí a 187 měst.

Využije ho i kraj

Nově zrekonstruovaný objekt nabídne podle ředitelky komfortní prostor pro autorská čtení, konference, semináře, diskuse, přednášky, vzdělávací akce, výstavy a další kulturní a společenské akce. „Knihovně se navíc otevřou nové možnosti propojení a spolupráce s různými kulturními institucemi a kreativci působícími v regionu,“ doplnila Ťulpíková.

Rekonstrukce, která začala na podzim 2020, probíhala podle projektu architekta Miroslava Pospíšila a Olomoucký kraj na ni jako investor získal evropskou dotaci ve výši 133 milionů korun. Hejtmanství chce také do kostela přesunout část svých aktivit. „Například předávání různých ocenění,“ konstatoval krajský radní Jan Žůrek (ProOl).

Zámek Dobříš láká do francouzského parku

Tipy na výlety

Stavbaři v kostele v rámci rekonstrukce vybudovali horní foyer a rekonstruovali navazující části budovy Vědecké knihovny. Opravili střechy věže, sakristii a další části interiéru. Objekt zvenku kompletně očistili, opravili fasádu a nainstalovali umělecko-kovářské prvky, například nový kříž s trnovou korunou a devítikilovým křišťálem od olomouckého sochaře Jana Dostála.

Provoz kostela zahájí ve středu pětidenní festival s příznačným názvem Začínáme, který připravila Vědecká knihovna v Olomouci. V přednáškovém sále bude například předčítat spisovatelka Alena Mornštajnová, hlavní výstavní prostory nabídnou průřez prací fotografa Jindřicha Štreita, na programu budou i další výstavy, komentované prohlídky či besedy, Divadlo na cucky do něj přispěje představením Otisky a návštěvníci se mohou těšit i na koncerty.

Sousedská slavnost

Celý festival zakončí nedělní Sousedská slavnost, pořádaná ve spolupráci s komisí městské části Olomouc-střed. Všechny akce v rámci festivalu jsou zdarma, doporučuje se ale rezervace míst předem. Podrobný program je k dispozici na www.vkol.cz.

Lipnický hrad je opředen pověstmi. Místní poklad střeží kostlivec s diamantovýma očima

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám