Hlavní obsah

Čechům se vyplatí cestovat nalehko, nákupy vyjdou v zahraničí levněji

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestujte nalehko. Ušetříte. Nejen za dopravu zavazadel, ale i za nákup běžných cestovatelských potřeb, které obvykle berete s sebou na dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Cestujte nalehko, ušetříte nejen za dopravu, ale i za nákup běžných cestovatelských potřeb.

Článek

Vyplývá to z nedávno uskutečněného průzkumu asociace Visa Europe. Uskutečnil se ve Velké Británii a mimo jiné odhalil, že některé potřeby nezbytné na prázdninové cesty jsou i pro Čechy v zahraničí výrazně levnější.

Průzkum porovnával ceny 16 oblíbených položek. Zaměřil se přitom na 17 tradičních prázdninových destinací z celého světa. Z průzkumu vyšly nejlépe USA, kde celkový součet cen všech 16 položek činil 468 liber, tedy v přepočtu 14 330 korun.

Česká republika se v celkovém žebříčku umístila na 12. místě. Tedy i Čechům se vyplatí nakoupit některé potřeby až v cílové destinaci.

Stejné plavky, dvojnásobná cena

Potvrzuje to i mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Sám cestuje obvykle letecky a vždy jen s malým kabinovým zavazadlem, připouští ovšem, že jeho cesty jsou vesměs velmi krátké a ryze pracovní. „Česko je ale v porovnání například s Německem stále nesmyslně drahé,“ přitakává Okamura.

Pokud se například chystáte na prosluněné pláže a rádi byste si pořídili nové plavky Speedo, zaručeně se vám vyplatí koupit je v zahraničí. V Čechách je totiž koupíte ze všech 17 zemí nejdráže (22,33 libry, tedy 683 Kč).

Nejlevnější plavky Speedo seženete v Německu, a to za pouhých 10,25 libry (313 Kč). Za výrazně levnější cenu je pořídíte i v dalších oblíbených prázdninových destinacích, jako jsou Řecko či Itálie. Čechům se v zahraničí rovněž vyplatí nakoupit elektronické vybavení. Například univerzální adaptér seženeme levněji ve všech 16 zemích.

Platební kartou je dnes možné platit téměř kdekoliv, takže si lidé i bez potřebné hotovosti mohou jednoduše dokoupit vše, co potřebují, až ve své destinaci. Navíc nemusejí řešit, kolik peněz si musí nad rámec plánovaných výdajů směnit.

Nejdražší je Karibik

Největší důraz na obsah svých zavazadel by měli klást turisté, kteří vyrážejí na dovolenou do prosluněného Karibiku. Právě ti by měli doufat, že se jejich zavazadlo nikde neztratí, a mít v něm zároveň vše potřebné.

V Karibiku vás totiž podle provedeného průzkumu přijde pořízení potřeb, na které jste při balení zapomněli, nejdráž. Nahradit všech 16 vybraných předmětů by vás celkově přišlo na 1120 liber (34 294 korun), což je více než dvojnásobek toho, co byste za totéž zaplatili například ve Spojených státech či Británii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám