Hlavní obsah

Cáchy lákají mlsouny na perník a zvědavce na trůn Karla Velikého

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cáchy, v němčině Aachen, si vybral jako sídlo Karel Veliký kvůli léčivým pramenům. Dnes se město pyšní zlatým relikviářem Karla Velikého a jeho trůnem, na kterém usedl také Karel IV. Pro mlsné jazýčky představují Cáchy hlavně město perníku.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Katedrála v Cáchách vyrostla na místě chrámu Karla Velikého.

Článek

Nejslavnější z panovnických trůnů vypadá hodně obyčejně, až tuctově. Nevelký, nepříliš pohodlný, neokázalý. Vydat se za ním musíte do německých Cách, až k hranicím s Nizozemskem a Belgií.

Opravdu nic moc. Jednoduchá dřevěná sedačka a desky z italského mramoru, to vše na kamenném podstavci. Žádná zpupná přehlídka bohatství, žádné omračující zlato, do očí bijící lesk.

Přitom vládce, který se v něm v roce 800 usadil jako první, si připsal majstrštyk. Karel Veliký, francký král a první císař západní Evropy, si ohněm a mečem podrobil dnešní Německo, Benelux, Francii a severní Itálii.

Léčivé prameny objevili římští legionáři

Stal se světským vládcem západních křesťanů. Cáchy, v němčině Aachen, si vybral za sídlo i kvůli léčivým pramenům, objeveným už římskými legionáři a zmírňujícími jeho bolesti z „nemoci králů“ – dny.

Dvakrát si s trůnem z prvního patra dómu v Cáchách pohráli dendrochronologové. Z toho, jak se ve dřevě uložily letokruhy, dokážou vyčíst jeho stáří. V případě Karlova stolce se odvíjel příběh, za nějž by se nemusel stydět ani hollywoodský scenárista.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Kapli svaté Anny zdobí sousoší apoštolů.

V roce 1976 experti usoudili, že sekera podťala strom pro panovnické křeslo kolem roku 935, kdy už otec 19 dětí, hovořící pěti jazyky, 125 let odpočíval v chrámové kryptě. Jinak řečeno: katedrála v Cáchách neláká na nic jiného než na repliku, upozorňovali.

Před osmi lety ale dendrochronologové použili modernější techniky a datovali stáří dřeva mezi léta 760 až 834, s největší pravděpodobností kolem roku 800. Znamená to černé na bílém, že trůn patřil opravdu Karlovi. Neříká se tomu happy end?

Česká stopa vede až k Otci vlasti

Na dřevěnou sedačku se pak postupně usadilo, zpravidla po volbě sedmi kurfiřty, na třicet vladařů, aby stvrdili své postavení králů Svaté říše římské národa německého.

Nechyběl mezi nimi v roce 1349 ani český král a římský (německý) císař Karel IV. z rodu Lucemburků. Do Cách zavítal asi sedmkrát. Když v dubnu 1361 přišel na svět následník trůnu Václav, pyšný otec ho nechal vyvážit zlatem a šestnáct hřiven nejdražšího kovu věnoval právě cášskému chrámu Panny Marie.

Foto: Profimedia.cz

Staré město v Cáchách

Znamená to, že maličký kralevic vážil přes čtyři kila! I jinak muž, jehož jsme si v televizní anketě zvolili za nejvýznamnějšího Čecha, neskrblil. Město obdaroval skvostnou korunou, nejspíš dílem některého z pražských zlatníků – tou, jež právě tady potvrdila jeho postavení prvního mezi německými šlechtici.

Místní pochoutka - medový kořeněný perník

Dnešní Cáchy nejsou jen obrovským a překrásným muzeem, ale i městem mladých – každý šestý studuje. Místní technická vysoká škola se už léta drží na špici mezi vzdělávacími institucemi ve Spolkové republice.

Po dlouhé procházce či návštěvě termálních lázní si tady můžete posedět v některé z nesčetných hospůdek, kaváren a pizzerií, které se zařídily zejména na vysokoškoláky. V nejstarší kavárně Leo van den Daele vám k jedinečné kávě nabídnou místní pochoutku printen – medový kořeněný perník s cukrovou či čokoládovou polevou a kousky mandlí.

Hodovat jako král

Až na vás přijde hlad, naberte to směrem k radnici. Právě v jejích historických prostorách se skrývá jedna z nejlepších místních restaurací, Ratskeller, s vyhlášenou německou, ale i mezinárodní kuchyní. Mimochodem – královské korunovační hostiny se pořádaly v paláci, na jehož místě se dnes skví právě radnice.

Jako první si tam hodoval právě Karel IV. Hostina se skládala z padesáti chodů, z nichž deset bylo jen na ozdobu. Porce, které jedlíci v paláci nespořádali, obsluha vynesla lidem na náměstí. Hostina se protáhla tak dlouho, dokud panovník hodoval.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála Panny Marie v Cáchách

Chcete-li se pobavit, zajděte si do bunkru, který měl kdysi chránit nacistickou elitu. Prošel dokonalou proměnou tak, že se z něho vyloupl Music Bunkr, čtyřpatrová oáza zábavy přímo v srdci města – s kavárnou, barem, šedesáti zkušebnami a koncertní síní pro 350 návštěvníků.

Zkrátka a dobře: pokud máte slabost pro historické souvislosti, architektonické skvosty a kulturní zážitky, nebo poněkud prozaičtěji rádi nakupujete nebo labužnicky pojíte, pak jste v Cáchách na správné adrese.

Potkejme se u Kolína s čokoládou

Hořká nebo horká, mléčná či s hrozinkami, dělá nám dobře. Staří Aztékové ji považovali za afrodiziakum a jedno francouzské přísloví říká, že může být – aspoň někdy – lepší než sex. Ať už si ji odpíráte, nebo ji jako praví čokoholici míváte stále po ruce, nebudete litovat, když si za ní vyrazíte do Muzea čokolády v Kolíně nad Rýnem.

Jako „předkrm“ , než to naberete do Cách. Kdo si představuje pod pojmem muzeum zaprášené vitríny a pach lyzolu, ten se v supermoderní budově, otevřené v roce 1993 v mondénní čtvrti Rheinauhafen, pořádně přepočítá. „Bude to požitek pro vaše oči, nos i chuť,“ slibuje Brigitte Stellbergová ze služby pro zákazníky.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Symbolem kolínského muzea je třímetrová čokoládová fontána.

Dodává, že od otevření si k nim našlo cestu na osm miliónů hostů. Předloni jich sem zavítalo 2300 denně, celkem rekordních 690 tisíc. A skutečně: poznáte čichem přísady, jimiž výrobci šperkují chuť jedné z nejvyhlášenějších dobrot? Jak na tom jste, to si můžete ověřit na sérii neoznačených vzorků.

Jakmile ukončíte odpověď, dozvíte se, zda jste uspěli a rozlišili třeba vanilku, hřebíček nebo zázvor. Zaskočte si na chvilku do tropické džungle s desetimetrovými stromy, v níž se daří kakaovníku.

Zkuste si vyrobit vlastní čokoládu v továrničce, jež denně vychrlí 400 kilogramů tohoto pamlsku. Pochutnejte si na nápoji podávaném na stříbře jako za časů filmové Angeliky, zvané též paní Čokoláda.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Čokoláda je dobrá na uklidnění nervů.

Na dobových obalech a plakátech se přesvědčíte, jak se měnily móda a vkus. Dozvíte se, že pochoutka božstev skrývá na 300 chemických látek. Některé z nich pomáhají uvolňovat z mozku serotonin, který dává mlsounům pocit dobré až povznesené nálady.

Rady na cestu

JAK SE TAM DOSTAT

Pokud si objednáte letenku s dostatečným předstihem, s nízkonákladovou společností Germanwings se na letiště Kolín/Bonn dostanete za 19 eur (asi 500 korun). Odtud jezdí do Cách dvakrát za hodinu vlak Deutsche Bahn – jízdenka vyjde na 13,10 eura.

KDE SE UBYTOVAT

Hotel Reichof (Říšský dvůr) – přímo v centru města, odtud to máte pět minut k dómu a radnici. Příjemné, klidné ubytování. Dvoulůžkový pokoj od 62 eur za noc.

KDE SI POCHUTNAT

Restaurace, pivnice, letní zahrada, bistro Goldener Schwan (Zlatá labuť). Zmínky o ní sahají do roku 1438. Zřejmě patřila rodině Swanových, která vlastnila několik domů poblíž trhu. V roce 1460 ji koupil Johann von Amelm za 17 guldenů roční splátky. Skvělá kuchyně – drůbež, ryby, místní speciality. Decentní obsluha

WWW STRÁNKY

www.nemecko.travel

www.aachen.de

www.aachen-tourist.de

www.germanwings.com

A jako bonbónek na rozloučenou si nezapomeňte dopřát koštnutí ze symbolu kolínského muzea, třímetrové čokoládové fontány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám