Hlavní obsah

Brněnská věž u Jakuba nabídne nevšední vyhlídku

Především na rekonstrukci střechy a věže a také na opravy gotických oken i gotických kamenných artefaktů, které už podléhají zubu času, je zaměřena právě zahájená další etapa oprav unikátního kostela sv. Jakuba v Brně. Rekonstrukce přijde na 131 milionů korun a hotovo by mělo být za necelé dva roky.

Foto: Miroslav Homola , Právo

Po otevření nové vyhlídky z věže Jakuba se naskytnou návštěvníkům takové jedinečné pohledy na město.

Článek

Opravy jsou podle faráře kostela Jana Pacnera nezbytné, a proto již na konci minulého roku spustila farnost přípravné práce.

„Nejdůležitějším úkolem je určitě výměna 2500 čtverečních metrů měděného pláště střechy, kterou protéká dovnitř voda a způsobuje zahnívání krovů. Ty je nutné rovněž opravit. Také kamenné prvky na fasádě jsou často v havarijním stavu a mohou ohrozit bezpečnost chodců kolem kostela. Proto je musíme zabezpečit a obnovit,“ upřesnil farář.

Chrám původem z 13. století je s věží vysokou 92 metrů, délkou 54 a šířkou 22 metrů skutečnou dominantou města. Nejen pro svou stavební ojedinělost, ale například i kvůli kostnici u paty chrámu, která byla zpřístupněna teprve před několika lety a je druhou největší v Evropě, je častým turistickým cílem.

Armádní muzeum otevře na podzim

Cestování

Po opravách, které farnost provádí díky evropským dotacím, se atraktivnost Jakuba ještě zvýší. Pro návštěvníky se totiž otevře nová vyhlídka na věži, odkud jsou mimořádné pohledy na centrum Brna i jeho okolí.

Dotace i sbírka

Svatojakubská farnost získala na opravu dotaci z fondů Evropské unie ve výši 112 milionů korun, deseti miliony přispěje i Brno.

„Kostel svatého Jakuba patří k brněnským dominantám a je často vyhledávaným cílem nejen Brňanů, ale i turistů. Proto vítáme vybudování vyhlídky pro veřejnost ve výšce 42 metrů. V zájmu města je podílet se na záchraně této národní kulturní památky,“ uvedl náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Na opravy byla vyhlášena i veřejná sbírka. Pokud se totiž podaří shromáždit ještě více peněz, farnost chce opravit i vzácné varhany a jako další atrakci zpřístupnit i vzácný krov nad chrámovou lodí, který prošel opravami už před šesti lety.

Ve Varnsdorfu opravují vyhlídku Hrádek

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám