Hlavní obsah

Bohumín chystá pro cyklisty novou lávku i cyklostezku s vyhlídkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro příznivce cyklistiky chystá Bohumín na Karvinsku dvě novinky. U osady Kopytov na vyhledávané trase podél řeky Olše vznikne lávka přes potok Lutyňka. Cyklistům i pěším umožní bezproblémový přístup k soutoku Odry s Olší či opačným směrem na Karvinou. Nedaleko lesoparku Na Panském současně město vybuduje cyklostezku, na jejíž trase lidé z vyhlídky uvidí i na slepý meandr Odry.

Foto: Profimedia.cz

Bohumín nechá zbudovat lávku a stezku v ceně 12 milionů korun.

Článek

Náklady na vybudování lávky i cyklostezky budou zhruba 12 milionů korun. Cílem obou investic je podle mluvčí radnice Jany Končítkové zpříjemnit turistům pohyb v přírodě a rozšířit síť stezek. S budováním prvního projektu na dolním toku Lutyňky už se začalo.

„Opakovaně jsme se setkávali s požadavky na vylepšení trasy přes potok u statku Červín. Současný stav sice při nízké hladině umožňoval přejít vodní tok po kamenech, ale při vyšším průtoku se lidé museli i s koly brodit. Po dostavbě přemostění se pohodlně dostanou na značenou cyklotrasu směrem k soutoku řek,“ uvedl místostarosta Lumír Macura.

Kam se vydat na výlet do Slezska? Hrady, zámky, ale i muzea a zoologická zahrada

Cestování

Lávka by měla být hotová koncem roku. Bude dlouhá přes 13 metrů a široká dva metry. Její vybudování bude stát 4,2 milionu korun. „Konstrukce je vyrobena z oceli, aby odolala velké vodě a případným vandalům. Celou stavbu projektanti koncipovali tak, aby co nejvíce splynula s okolním terénem,“ sdělila Končítková. Kromě samotné lávky se během prací budou zpevňovat také břehy potoka i samotný brod.

Stezka s vyhlídkovým molem

Další investicí je výstavba stezky podél potoka Flakůvka, a to od mostku u lesoparku Na Panském až po Opletalovu ulici. Naváže na cyklotrasu, která vede přes lesopark. „Obousměrná stezka s živičným povrchem bude mít délku téměř jeden kilometr, šířku 2,5 metru a odborná firma by ji chtěla dokončit v závěru letošního roku. Město už jí předalo staveniště. Trasu ocení i část obyvatel osady Nová Ves, kterým usnadní cestu do centra Bohumína,“ dodala Končítková.

Součástí stezky bude i vyhlídkové molo se zábradlím o velikosti pět krát čtyři metry, z něhož si turisté budou moci prohlédnout slepý meandr řeky Odry. Práce budou stát osm milionů korun a město na ně získalo evropskou dotaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám