Hlavní obsah

Bitva o opěrky v letadle. Kdo si může nárokovat obě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všichni, co letěli to znají. Dilema, zda je taktní zabrat obě opěrky na lokty nebo se o nějakou podělit s dalšími spolucestujícími. Britský Telegraph si k rozluštění této záludné otázky přizval několik odborníků na slovo vzatých, a i u nich se názory poněkud liší. Například odbornice na etiketu tvrdí, že pouze prostřední pasažér by měl mít nárok na obě opěrátka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Místo uprostřed je obecně považováno za to nejméně výhodné. Člověk nesedí u okna, ze kterého může koukat a opřít se o něj, ale nemá ani výhody sezení v uličce, kdy se nemusí přes spolucestující prodírat. „Obecným pravidlem je, že osoba u uličky má možnost se více natáhnout. Navíc má jedno opěradlo pouze pro sebe, takže ho může použít,“ tvrdí odbornice na etiketu Jo Bryantová.

„Osoba u okénka je zase zvýhodněna v tom, že se o něj může opřít. Navíc má také vlastní opěrku. Zbylý cestující je zaseknutý uprostřed a nemá možnost si více natáhnout nohy nebo se opřít, proto by měl mít minimálně možnost si zvolit, kterou z opěrek, ne-li obě, chce využít,“ dodává Bryantová.

Otázka dominance

S výběrem pouze jednoho opěradla však nesouhlasí expertka na řeč těla Judi Jamesová, která tvrdí, že v takovém případě se bude některý ze sousedních pasažérů cítit znevýhodněný. „Pokud si prostřední cestující zvolí jen jednu opěrku, bude se jeden z jeho sousedů cítit potrestaný a ten druhý zas domýšlivě,“ tvrdí.

Řešení je prý jednoduché a povede k obecnému pocitu štěstí. Prostřední cestující si nezabere ani jednu opěrku, což alespoň způsobí to, že budou jeho sousedé na stejné úrovni.

Zdá se to celé jako naprostá malichernost, kdo by se staral o opěradla, že? Vloni se na internet však dostalo video, kdy prostřední pasažér násilně vyšoupl ruku z opěradla svému spolucestujícímu, který podřimoval, uvádí Telegraph. Letos v únoru se kvůli opěrce zase lehce poprali dva právníci, které musel poté personál rozesadit každého na jiný konec letadla. „Všechna zvířata se perou kvůli prostoru a v přelidněném prostoru palubní kabiny záleží na každém centimetru,“ tvrdí Jamesová.

Podle expertky na řeč těla jde o určité postavení a dominanci. „Ve zvířecí říši je přirozené, že kdo je více rozkročený, vyzařuje sílu. Naopak kdo drží ruce u těla, působí slabě. Problém je, pokud se sejdou dva jedinci stejné povahy,“ vysvětluje Jamesová.

Telegraph radí, že úplně nejlepším řešením bude se svého souseda slušně zeptat, zda bude opěrku využívat a doufat, že ji nechá volnou. „Možná jim to bude vadit, ale budou natolik zdvořilí, že se nebudou hádat,“ myslí si Jamesová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám