Hlavní obsah

Běžecké stopy budou na jihu Čech většinou zdarma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při zdražení skipasů o deset až patnáct procent se řada lidí, kteří se chystají na hory, může spolehnout za dobrého počasí na běžecké lyžování. Stopy na Šumavě i Lipensku budou většinou bez poplatků. Finančně se na přípravě podílejí lyžařské areály, oddíly, obce i Jihočeský kraj.

Foto: Zuzana Sušanková

Na Pasečnou vyrážejí kvůli běžkařským trasám tisíce návštěvníků.

Článek

Lyžařský areál Zadov připravuje každou zimu desítky kilometrů. „Zatím jsme o zpoplatnění stop pro nadcházející sezonu neuvažovali. Už dříve jsme zpoplatnili parkoviště na Churáňově a do přípravy dáváme jak své peníze, tak pomáhá například i obec Stachy. Už máme připravenou techniku, a jakmile to počasí dovolí, mohou se všichni těšit na běžkování v rozsahu minulých sezon,“ sdělil Právu vedoucí provozu Lyžařského areálu Zadov Petr Vondraš s tím, že příprava běžeckých tras vyjde každou zimu na stovky tisíc korun.

Podobně se na zimu chystá i Atletiko Frymburk. „Příprava běžeckých tras nás vyjde u Frymburku asi na sto tisíc korun a i v letošním roce budou stopy zadarmo. Počítáme s tím, že řada návštěvníků hor se při vyšších cenách za sjezdové lyžování rozhodne právě pro běžky,“ míní Martin Řezáč z Atletika. Vzhledem k růstu cen energií i inflaci jsou často napnuté také obecní rozpočty.

Zahraničních turistů bylo na jihu Čech méně, domácí šetřili

Cestování

„Každoročně nám výrazně pomáhá městys Frymburk, loni přispěl deseti procenty i Jihočeský kraj a máme také ušetřené nějaké peníze z předchozích sezon. Při přípravě tratí se letos zaměříme spíše na kvalitu a budeme stopy chystat za dobrých podmínek,“ dodal Řezáč.

Na Pasečné s příspěvkem

S drobným příspěvkem budou muset naopak počítat běžkaři, kteří se vydávají na tratě od penzionů Dobík v Pasečné u Svatého Tomáše. Tratě tam připravuje podnikatelka Kamila Sušanková se svým přítelem Tomášem a jedná se o desítky kilometrů, část je i v sousedním Rakousku.

„Koupili jsme novou rolbu na přípravu, takže tratě budou pevnější a širší. Náklady na přípravu jsou samozřejmě velké, a proto jsme se rozhodli, že v letošním roce stopy zpoplatníme. O ceně se zatím rozhodujeme, ale bude to v řádech desetikorun,“ vysvětlila Sušanková s tím, že novinkou v letošní sezoně bude i půjčovna běžek u penzionu Dobík.

Zámek v Linhartovech otevřeli bez slibovaných soch

Tipy na výlety

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám