Hlavní obsah

Berlín rozšířil varování před cestami do Egypta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé ministerstvo zahraničí rozšířilo varování před cestami na celý Sinajský poloostrov v Egyptě, včetně tamních rekreačních letovisek, která každoročně navštěvují tisíce německých i českých turistů. V reakci na tento krok ve čtvrtek zastavila německá cestovní kancelář Tui, která je součástí největšího evropského operátora Tui Travel, do 14. března zájezdy do hlavního letoviska Šarm aš-Šajch.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v oblíbené egyptské destinaci Šarm aš-Šajch

Článek

Německá diplomacie dosud varovala pouze před cestami na sever Sinaje a do oblasti egyptsko-izraelské hranice. Ve středu večer své varování rozšířila na celý poloostrov, jehož bezpečnostní situace je podle hodnocení ministerstva kritická.

Cestovní kancelář Tui Deutschland proto až do půlky března zrušila své zájezdy do nejznámějšího letoviska na Sinaji – Šarm aš-Šajchu. V současnosti má v regionu okolo 100 německých klientů, které chce předčasně dopravit domů. Těm, kteří mají cesty do oblasti už zamluvené, kancelář zdarma nabídla možnost změnit rezervaci nebo stornovat svou dovolenou.

Tui Deutschland ve svém tiskovém prohlášení uvedla, že drtivá většina jejích zákazníků jezdí v Egyptě do Hurgady. Té se nové upozornění berlínského ministerstva zahraničí netýká.

Cestovní kanceláře situaci sledují

„Sever Sinajského poloostrova není bezpečný, proto jsme už před lety zrušili zájezdy do Taby a kvůli klesajícímu zájmu klientů v loňském roce také do Šarm aš-Šajchu. Nyní nabízíme jen letoviska u Rudého moře, Marsa Alam a Hurgadu, která jsou bezpečná,“ řekl Novinkám mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

Aktuální varování před cestou na Sinajský poloostrov nemusí nutně ohrozit letní dovolenou. „V tuto chvíli na Sinajském poloostrově žádné klienty nemáme. Situaci sledujeme ve spolupráci s ministerstvem zahraničí, ale v nabídce letních zájezdů Šarm aš-Šajch zatím zůstává,” upřesnil pro Novinky mluvčí CK Blue Style Martin Slaný.

S českým ministerstvem zahraničí komunikuje ohledně zájezdů do kritických oblastí Egypta také CK Exim tours. „Prozatím zájezdy do Šarm aš-Šajchu rušit neplánujeme. Situaci dlouhodobě sledujeme a řešíme s ministerstvem zahraničí,” řekl Novinkám mluvčí cestovní kanceláře Stanislav Zíma s tím, že další vývoj ve zmíněné destinaci pečlivě monitorují.

Doporučení českého ministerstva zahraničí

Egyptská armáda a policie od loňského léta zesílily operace na severu Sinaje namířené proti islámským extremistům. Před necelými dvěma týdny zaútočil na jihu poloostrova v letovisku Taba sebevražedný atentátník na autobus se zahraničními turisty a zabil tři Jihokorejce a egyptského řidiče.

České ministerstvo zahraničí stále ponechává v platnosti doporučení k cestám do Egypta platná od loňského listopadu. Do severoafrické země, vyjma rekreačních středisek u Rudého moře, radí jet pouze v odůvodněných případech, jako je obchod nebo studium.

Ministerstvo nedoporučuje individuální cestování po Sinajském poloostrově a výslovně varuje před jakýmikoli cestami do jeho severní části a do Taby. Aktuální informace můžete sledovat zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám