Hlavní obsah

Berete si z hotelů miniaturní kosmetiku? Brzy už možná nebudete moct

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malé lahvičky se šampony, sprchovými gely a tělovými mléky jsou nedílnou součástí řady hotelových koupelen. Někteří hosté si načaté produkty po skončení pobytu přibalí a vezmou si je domů. To by však mohlo být v zemích Evropské unie už brzy passé. Evropská komise totiž v rámci green dealu navrhuje miniaturní kosmetiku zcela zakázat.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zákaz se má obecně vztahovat na určitá balení, jako jsou například jednorázové obaly na jídlo či pití, ale právě také na kosmetiku v malých lahvičkách. Plánem Evropské komise je výrazné snížení plastového odpadu, píše server Independent. Podle ní totiž jeden člověk ročně vyprodukuje v průměru asi 180 kilogramů jednorázových obalů, krabiček a podobně.

Pokud by nedošlo ke změně, nárůst spotřeby jednorázových balení by v následujících letech ještě výrazně vzrostl, a to o zhruba 19 procent.

Plán tedy počítá s větším využitím doplnitelných lahviček a nádob na kosmetiku. Nutno podotknout, že něco takového už je v řadě hotelů mnoho let standardem. „Podniky jsou připraveny se posunout vpřed, pokud jde o udržitelné a inovativní řešení problému s obaly,“ míní místopředseda Evropské komise a vedoucí agendy green dealu Frans Timmermans.

Plný návrh na zákaz určitých druhů obalů obdržely Evropský parlament a Rada Evropské unie. Tyto instituce o jeho zavedení posléze rozhodnou.

Lidé šetří, ale hotely na Vánoce se už plní

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám