Hlavní obsah

Benátky dál bojkotují masový turismus. Dají stopku novým hotelům

Novinky, mšv

Už v minulém roce se obyvatelé severoitalských Benátek rozhodli protestovat proti masové turistice. Spekulovalo se například o zavedení turniketů na frekventovaných místech či o limitu návštěvníků na den. Na starostově stole nyní leží návrh, který by znemožnil výstavbu nových hotelů v historickém centru, píše britský The Telegraph.

Foto: Manuel Silvestri, Reuters

Most Rialto v Benátkách

Článek

Podle Massimiliana De Martina, radního pro městský rozvoj, jsou opatření, která by zamezila vzniku nových ubytovacích zařízení, pro ochranu Benátek zásadní. Hotely totiž vyrůstají v rezidenčních budovách a vytlačují obyvatele z města. Podle Telegraphu měla severoitalská perla v loňském roce zhruba 55 000 stálých obyvatel. Pokud by rozvoj turistických zařízení pokračoval i nadále, v roce 2030 by v Benátkách nezůstal jediný obyvatel.

Sami Benátčané dali svou nevoli najevo už v minulém roce, kdy se ve městě uskutečnilo několik protestů. Jedním z nich byl protest proti velkým výletním lodím, které proplouvaly městskými kanály. Obyvatelé při této demonstraci i zabarikádovali některé kanály gondolami. Dokonce i organizace UNESCO zdůraznila, že pokud město nastalé problémy nevyřeší během letošního roku, zařadí Benátky na červenou listinu ohrožených míst. [celá zpráva]

Podobně reagoval Amsterdam i Barcelona

Několik provozovatelů výletních plaveb už omezilo počet lodí, které do Benátek posílají. Někteří z nich se ovšem obávají negativního dopadu na ekonomiku. „Benátky ztrácejí pasažéry i lodě. Není to jen problém pro naše město, ale také pro další přístavy na Jadranu, ve kterých se dělaly zastávky pouze na cestě k nám,“ uvedl ředitel benátského přístavního úřadu Pino Musolino.

Navzdory podobným obavám si radnice za svými rozhodnutími zamezit budování nových hotelů stojí. Podle ní se jedná o důležitý krok, ke kterému v minulosti přistoupily například i Amsterdam či Barcelona. [celá zpráva]

Benátské orgány rovněž zavedly další opatření, aby zmírnily účinky masového turismu, včetně politiky „místní na prvním místě“, která zvýhodňuje obyvatele při používání vodních autobusů vaporetto. Diskutovalo se rovněž o zavedení turniketů třeba kolem náměstí sv. Marka.

Podle Telegraphu navštíví Benátky 22 miliónů turistů ročně. Vychází to na zhruba 60 000 denně, což převyšuje současnou populaci města.

Reklama

Výběr článků

Načítám