Hlavní obsah

Bakchova fontána na bučovickém zámku dostane zábaly

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmimetrovou Bakchovu fontánu, která je ozdobou arkádového nádvoří zámku v Bučovicích na Vyškovsku, narušuje sůl. Když v dubnu 2014 skončila její rekonstrukce, začala po 140 letech z jejích chrličů ve tvaru dračích hlav opět prýštit voda. Zámek tak získal jedinečnou atrakci lákající zástupy turistů. Tento stav ale vydržel pouhé dva roky.

Foto: Foto archiv NPÚ

Fontána, z níž prýští voda, je velkou turistickou atrakcí.

Článek

„Ve spodní části obří vápencové skulptury, v prostoru pod chrliči, jsme ale našli sůl. Rozbor nám potvrdil, že voda, kterou čerpáme z běžné vodovodní sítě, je ve fontáně zasolená,“ řekla Právu bučovická kastelánka Jana Buriánková. Fontána je proto zatím mimo provoz. Napuštěna je jen nádrž pod ní. Památkáři se pokusí ji do jara 2017 zprovoznit. Několik měsíců by potrubí uvnitř díla měla vysychat.

Na jaře čekají sochu speciální zábaly, které pomohou k jejímu odsolení. „Do té doby ale musíme vypátrat, co problém způsobilo, což bude poměrně složité,“ doplnila kastelánka. Odborníci budou muset zkoumat materiály použité při restaurování sochy. Fontána navíc není podizolována. Sůl je možná v okolní půdě.

Renesanční perla Moravy

Oprava sochy přišla na dva milióny korun. Historikové umění označují bučovický zámek za renesanční perlu Moravy a její fontánu řadí k nejkrásnějším vodním prvkům svého druhu v Evropě. Zámek ročně navštíví zhruba 10 000 turistů. Zájem o něj vzrůstá.

Fontána stojí uprostřed zámeckého nádvoří. Na třicetitunovém díle jsou umístěny čtyři sirény na delfínech. Na jeho vrcholu sedí s měchem vína bakchant na mušli. Fontána vznikla v letech 1635 až 1637 podle návrhu slavného italského stavitele Giovanniho Giacoma Tencally.

Současné nádvoří je z větší části zatravněné. Památkáři by mu ale v budoucnu chtěli dát původní podobu, ale na vydláždění zatím nejsou peníze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám