Hlavní obsah

Atraktivní park zámku Kozel bude od jara zpoplatněný, na návštěvníky čekají náhodné kontroly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťáhlavy

Do oblíbeného parku u státního zámku Kozel nedaleko Plzně už nebude od jara vstup zdarma. Tamní správa ale vsadila na netradiční řešení - žádné zábrany, jen automat na lístky a náhodné kontroly.

Vyhlášený park zámku Kozel na Plzeňsku bude od jara zpoplatněný.Video: Ivan Blažek, Novinky

 
Článek

„Poprvé v historii park plošně zpoplatníme,“ řekl Právu kastelán Jan Polívka. Zmíněnému opatření už požehnal Národní památkový ústav. „Pokud chceme údržbu parku, na niž jde polovina našeho rozpočtu, zajistit alespoň v takovém rozsahu jako v minulosti, tak je to nevyhnutelný krok. Ekonomický tlak narostl. Ceny vstupů se neustále zvyšují, příspěvky od státu nicméně zůstávají prakticky neměnné,“ uvedl.

Vstup do pětatřicetihektarového areálu bude od dubna do října stát 60 korun. Zaplatit by měl i ten, koho park nezajímá a míří výlučně na prohlídku zámku - ta se platí zvlášť. „Ale stojí méně než loni, základní sazbu jsme zlevnili o dvacku na 160 korun. V součtu s parkem tak jsme na průměrných cenách, které se budou letos platit v jiných státních památkách,“ upozornil Polívka, podle něhož turisté mířící do parku získají i bonus v podobě zpřístupněné kaple, otevřeného skleníku nebo sochařských výstav.

Sázka na slušnost

Zpoplatněných parků je řada, Kozlu však bude v rámci Česka zřejmě patřit jedno prvenství. Zámek s pokladnou je situovaný uprostřed areálu, lístky do parku si však budou návštěvníci kupovat hned u vstupních bran. „Tam nebudou turnikety, ale jen platební terminály. Kontrolu bude v parku náhodně provádět náš zaměstnanec,“ vysvětlil Polívka.

Pravomoci nebude mít zámecký „revizor“ praktiky žádné. „Pokud přijde na někoho bez lístku, slušně požádá, aby si jej zakoupil, bude k tomu účelu vybavený mobilním terminálem. Pokuty udělovat nemůžeme,“ podotkl kastelán. A doplnil: „Nečekáme, že to bude bezproblémové. Na druhou stranu v zahraničí je to běžné. Lidé si také zvykli, že v tramvajích není průvodčí a že se parkovné platí v automatech. Sázíme na slušnost, na to, že návštěvníci budou sami chtít přispět na údržbu areálu.“

Foto: Ivan Blažek

Až v dubnu na Kozlu zase rozkvetou magnolie, návštěvníci za tu krásu budou muset zaplatit.

Podle odhadů projde parkem na dvě stě tisíc lidí ročně. „Teoreticky bychom tedy mohli vydělat dvanáct milionů za rok, reálně počítáme s třemi až šesti,“ odhadl Polívka. A dodal: „Peníze použijeme třeba na novou výsadbu nebo na rekonstrukci sítě parkových cest.“

Co nemusejí, Češi neudělají

Kolik lidí to odradí? „To ukáže čas,“ reagovala Helena Mařanová z organizace Plzeň - Turismus. „U těch, kteří jedou cíleně na zámek, to zřejmě roli hrát nebude, těm, kteří tam chodí jen na procházky, se asi chtít platit nebude. Lidé teď hodně šetří, každý podobný výdaj si rozmyslí,“ podotkla. „Je však pravda, že ve světě je naprosto normální za vstup do podobných parků platit,“ dodala.

A kolik návštěvníků bude v areálu načerno? „Lidi bude štvát, že mají platit za park, i když jdou pouze na zámek,“ upozornil Josef Sýkora, předseda plzeňského Klubu českých turistů. „A jak znám naši povahu, tak se budou placení vyhýbat. Protože pokud Češi něco vyloženě nemusejí, tak to neudělají,“ uzavřel Sýkora.

Čety uklízečů připravují zámky na sezonu, luxují psy a čistí zbraně

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Zámek Kozel

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám