Hlavní obsah

Za nechtěné odpálení rakety na Pákistán dostanou indičtí důstojníci padáka

Indická vláda nechala propustit tři důstojníky, kteří v březnu omylem odpálili střelu s plochou dráhou letu na sousední Pákistán. Incident, který se obešel bez obětí, se Indům podařilo vyžehlit. Vzhledem k dlouhodobě napjatým vztahům těchto dvou jaderných mocností lze ale hovořit o štěstí. Ve středu na to upozornila BBC.

Foto: Profimedia.cz

Indická raketa BrahMos

Článek

Podle informací pákistánského letectva střela BrahMos schopná nést jadernou hlavici přisvištěla do pákistánského vzdušného prostoru 9. března. Trojnásobně rychleji než zvuk se pohybovala ve výšce 12 kilometrů. Zřítila se až 124 kilometrů za indicko-pákistánskou hranicí.

Podle pákistánské armády raketa „ohrozila mnoho pasažérů na mezinárodních linkách v obou zemích stejně jako životy a majetek na zemi“.

Dočkali se omluvy

Indové se už Pákistáncům omluvili. Vysvětlili, že po nich plochodrážní střelu vypálili omylem, když prováděli běžnou údržbu.

Teď oznámili, že potrestali tři odpovědné důstojníky propuštěním ze služby. Podle BBC se podařilo prokázat, že při údržbě „nedodrželi standardní postupy“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám