Hlavní obsah

Areál Špičák na Šumavě otevře letos poprvé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumavský areál Ski&Bike Špičák se letos poprvé otevře pro turisty tento víkend 8. a 9. května. Zatím budou k dispozici turistické trasy pro pěší, rozhledna, půjčovna a občerstvení.

Foto: archiv areálu Ski&Bike Špičák

Ocelová dominanta šumavského Špičáku

Článek

Víc zatím areál, který omezují nejen protiepidemická opatření, ale také nařízení k ochraně přírody v CHKO Šumava, nabídnout nemůže. Lanovka na vrchol Špičáku se rozjede následující víkend 15. a 16. května.

Největší horský areál Plzeňského kraje musel být celou zimu uzavřený. Turisté budou zatím moci o nastávající sobotě a neděli v souladu s uvolněnými vládními pravidly proti koronaviru vyrazit po otevřených turistických trasách na vrchol Špičáku k rozhledně, která již bude také přístupná.

Šumavu čeká nový nápor turistů

Tipy na výlety

Mimo to bude též možnost zapůjčit si v půjčovně střediska elektrokola pro výlety do okolí, případně i další vybavení pro letní turistiku na horách, jako jsou horská kola, trekové hole a další.

Občerstvení bude otevřeno jak u rozhledny na vrcholu Špičáku, tak v dolní části areálu mezi chatami Blaženka a Hanička formou výdejového okénka. Dodržovat bude potřeba vládou stanovená pravidla. Areál samozřejmě nabídne jako již dříve v minulosti možnost dezinfekce rukou na toaletách a parkovištích.

„Jde o maximum, co můžeme tento víkend lidem nabídnout, ale už příští týden v sobotu 15. května rozjedeme lanovku a otevřeme bikepark. Kvůli ochraně zdejší přírody máme zatím až do 15. června povolen pouze víkendový provoz, ale po tom všem, čím jsme si museli projít, říkám, ještě že alespoň tak,“ uvedl ředitel Ski Špičák Vladimír Kasík.

Na šumavský Kůstrý za dávnými záhadami

Tipy na výlety

Letošní sezona se kvůli uzávěře veřejných aktivit v ČR rozjede poprvé v dějinách areálu až v květnu. Během minulých let včetně těch, kdy byly nepříznivé sněhové podmínky, začínala sezona nového kalendářního roku na Špičáku zimním provozem v lednu. Lyžování pak končilo asi začátkem dubna a již 1. května se rozjely letní aktivity, především pak bikepark.

„Letos poprvé utržíme první finance z vlastního provozu až v květnu. Bude to těžké, jsme ale připraveni bojovat a přilákat k nám co nejvíce návštěvníků. Kéž by se opakovala loňská letní rekordní sezona,“ dodal Kasík na prahu letošní opožděné.

Rozhledna, půjčovna elektrokol a dalšího vybavení i výdejová okénka s občerstvením budou o víkendu otevřeny od 10 do 16 hodin dle podmínek stanovených správou CHKO.

Ti z návštěvníků, kteří by si chtěli užít ještě sněhu, budou mít také možnost. U vrcholu Špičáku ho ještě leží několik centimetrů a do víkendu určitě neroztaje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám