Hlavní obsah

Anglický Brighton je nejvíce hipsterským městem světa

Novinky, mšv

Jihoanglický Brighton byl vyhlášen nejvíce hipsterským městem světa. Ve studii, kterou inicioval portál MoveHub, jenž poskytuje informace o stěhování, předčilo město například americký Portland, Salt Lake City nebo i Berlín, který se do žebříčkové padesátky vůbec nedostal.

Foto: Profimedia.cz

Brighton je oblíbeným přímořským letoviskem Britů.

Článek

Takzvaný Mezinárodní hipsterský index byl vypočítán na základě několika kritérií. Studie porovnávala například to, kolik se ve městech nachází veganských restaurací a bister, kaváren, obchodů s vinyly či tetovacích salónů na 100 000 obyvatel, přičemž bylo do studie zahrnuto celkem 446 měst z 20 zemí s populací větší než 150 000 lidí.

Brighton ležící při pobřeží jižní Anglie si podle těchto kritérií vedl vůbec nejlépe. Na 100 000 obyvatel nabízí třeba hned devět obchodů s vinyly, což znamená, že lidé tam mají vůbec nejlepší přístup ke starým nahrávkám na světě. Město dále oslnilo pestrou veganskou scénou nebo vysokým počtem kaváren.

Brighton je ale znám i svou výstředností. Město cenově srovnatelné s Londýnem je útočištěm mnoha subkultur a menšin. Svými plážemi nebo ikonickým molem však učaruje i „méně hipsterským“ návštěvníkům.

V žebříčku nejvíce bodovala americká města. Na druhém místě skončil Portland v Oregonu, na třetím pak Salt Lake City v Utahu. Evropa o sobě ale přeci jen dala vědět ještě v první desítce, kdy na páté příčce skončil portugalský Lisabon a na deváté finské Helsinky. Paradoxně třeba Berlín, který je se svou čtvrtí Kreuzberg považován za velmi oblíbené centrum hipsterů, se do žebříčku nedostal vůbec. Zato se v něm objevují třeba Amsterdam nebo Paříž.

Nejvíce hipsterská města světa
1. Brighton, Velká Británie
2. Portland, USA
3. Salt Lake City, USA
4. Seattle, USA
5. Lisabon, Portugalsko
6. Fort Lauderdale, USA
7. Miami, USA
8. Orlando, USA
9. Helsinky, Finsko
10. Spokane, USA
Zdroj: MoveHub

Reklama

Výběr článků

Načítám