Hlavní obsah

Vulkán Arenal - nejpůsobivější sopka Kostariky

Unikátní místo v Kostarice - nádherné koupání v termálních pramenech s výhledem na aktivní sopku - to je Národní park Arenal.

Foto: Arenal Volcano Inn

Arenal

Článek

Stratovulkán Arenal (1657 metrů nad mořem) ležící v národním parku Parque Nacional Volcán Arenal (12 016 ha) je nejaktivnější a nejpůsobivější sopkou Kostariky a v podstatě celé planety. Má dokonalý kuželovitý tvar a lidé mu často neřeknou jinak než „Pan de Azúcar“ – sladký chlebíček.

Do října roku 2010 poskytoval Arenal téměř denně velkolepou podívanou v podobě chrlení mohutných sloupů prachu a dýmu, proudů po svazích valící se rozžhavené lávy za působivého hřmení a explozí.Pak však zcela náhle utichl a odpočívá bez jakékoliv známky aktivity.

Foto: Arenal Volcano Inn

Arenal

Poslední opravdu velká erupce proběhla 29. července 1968. Vybuchující láva a rozžhavené kamení ze tří jednotlivých kráterů, z nichž dnes existuje již jen jeden, způsobily snížení sopky o téměř 50 metrů a zdecimovaly nedaleké vesnice Tabacón, Pueblo Nuevo a San Luís. 87 lidí tehdy přišlo o život.

Od té doby projevovala sopka soustavnou činnost a další významnější erupce byly zaznamenány v letech 1973, 1975, 1993, 2000, 2003 a 2005. I ty si vyžádaly oběti na životech, a to mezi skupinami turistů a jejich průvodců, kteří přes mnohá upozornění a varování, nedodrželi od sopky dostatečnou vzdálenost.

Foto: Arenal Paraiso

Fauna

Okolí vulkánu je tvořeno hustou džunglí tropického deštného lesa, v níž svůj úkryt nalézá mnoho živočišných (pekari, aguti, jaguáři, tapíři, kolibříci, datli, tukani, vzácní quetzalové atd.) a rostlinných druhů (cca 2000). Návštěvníkům je k dispozici několik možností pěších stezek, které je provedou jinak stěží prostupným porostem až k téměř holým lávovým polím a pěkným výhledům na okolí.

Foto: Arenal Paraiso

Arenal

Na jihovýchodní straně Arenalu se zvedá menší dormantní vulkán Cerro Chato, dosahující nadmořské výšky 1140 metrů. Má dva vrcholy – Chatito a Espina – a menší kráter naplněný jezerem modro-zelené barvy, k němuž je možné si vyšlápnout po pěší stezce. Chato poprvé vybuchl před 38 000 lety. Jedna z jeho mocných erupcí dala vznik vodní cestě, která napájí překrásný 65 metrů vysoký vodopád La Fortuna. I k němu je možné dojít po značeném trailu. Poslední zaznamenaná aktivita sopky proběhla zhruba před 3500–5000 lety.

Foto: Arenal Paraiso

Canopy Tour

Asi 15 km směrem na východ od národního parku se nachází malé osmitisícové městečko La Fortuna, dříve malá farmářská obec, dnes díky blízkosti atraktivní sopky turistické centrum s množstvím různých ubytovacích zařízení s výhledem na vulkán, tour operátorů, restaurací a kaváren.

Foto: Tabacón Thermal Resort

Tabacón

V blízkosti Arenalu se dále soustředí celá řada termálních pramenů s lázněmi, kde je možné se nejen vykoupat a zarelaxovat si v příjemně teplé, místy až horké vodě, jejíž teplotu určuje podzemní síla sopky, ale také zde dobře poobědvat a povečeřet formou bufetu (často součást vstupného). U speciálního baru přímo u bazénu si lze též objednat nějaký drink. Vyhlášenými jsou především resorty Tabacón, Baldi či Eko-Termales.

Foto: Tabacón Thermal Resort

Tabacón

Od západního úpatí Arenalu se směrem dále na západ rozlévá umělá nádrž Lago Arenal, někdy též označovaná jako Laguna de Arenal. Svou délkou 30 km, šířkou pět km a hloubkou 30–60 m (závisle na ročním období) si zajišťuje status největšího jezera Kostariky.

V roce 1979 byla na jednom z hlavních přítoků na východní straně jako součást rozsáhlého hydroelektrického projektu vybudována velká hráz s elektrárnou. V době dostavby na díle energeticky záviselo 70 procent země (dnes zhruba 17 procent). Díky přehradě se velikost jezera ztrojnásobila a došlo k zaplavení bývalých městeček Arenal a Tonadora. Nová obec Arenal byla vystavěna o něco dále od břehu.

Foto: Tabacón Thermal Resort

Tabacón

V období od listopadu do dubna vanou nad hladinou západní části jezera příznivé větry, které pravidelně přilákají tisíce windsurfařů. Dalšími oblíbenými sporty, provozovanými na ohromné vodní ploše Lago Arenal, jsou wakeboarding, kayaking a samozřejmě rybolov.

Autor: Eva Špačková

Související témata:

Výběr článků

Načítám