Hlavní obsah

Victoria - hlavní město Britské Kolumbie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Victoria se rozkládá v jižní části kanadského ostrova Vancouver Island. Díky své poloze na cípu má město krásné výhledy jak jižním směrem přes průliv Haro Strait na americký národní park Mt. Olympia, tak i na nádhernou sopku Mt. Baker východně od něj přes průliv Juan de Fuca.

Foto: Victoria Tourism

Victoria

Článek

Victoria se rozvinula v námořní a turistické centrum, zároveň je tam i sídlo vlády.

Díky své příjemné poloze s mírným klimatem a nádherným okolím láká Victoria lidi důchodového věku, aby zasloužený odpočinek prožili právě tam. I proto má také největší procento obyvatel ve věku nad 80 let.

Začátkem 20. století zde začaly vyrůstat stavby, které jsou dodnes hlavními taháky pro turisty. Mezi takové patří např. Fairmont Empress Hotel, jedna z dominant města, superluxusní Craigdarroch Castle nebo Butchard Gardens.

Foto: Zdeňka Klárová America Tours

Victoria

Zajímavostí je, že Victoria má rovněž nejvyšší procento připojení domácností k internetu. Časopisem McLeans byla dokonce prohlášena za „the smartest city“ - nejchytřejší město.

Na druhou stranu žije ve Victorii více než tisíc bezdomovců a jejich počet neustále roste. Někteří z nich dokonce nedostávají ani žádnou finanční podporu od vlády. Nicméně město se snaží skupovat staré motely a ubytovávat alespoň ty nejpotřebnější.

Ve Victorii je velké množství populace anglického původu. Rovněž tradice, které jsou ve městě dodržované nejvíce ze všech kanadských měst, evokují starou Anglii.

Foto: Zdeňka Klárová America Tours

Victoria

Město leží na ostrově, takže dostat se tam je možné buď lodí, nebo letadlem. Loď z pevniny přijíždí do přístavu Schwartz Bay asi 25 km od centra města. Městem prochází, a zároveň i začíná a končí, transkanadská dálnice. Je celkem dobré začít prohlídku města právě v místě, kde památník potvrzuje, že právě zde je konec/začátek silnice napříč kontinentem v celkové délce 8 030 km. Práce na ní byly zahájeny roku 1950 a k oficiálnímu otevření došlo o 12 let později, přestože úplné dokončení se datuje až k roku 1971 – shodou okolností na 100. výročí vstupu provincie do Kanadské federace.

Z jednoho místa si můžete vyfotit nejen tuto atrakci, ale i malý pomníček věnovaný Terrymu Foxovi, světoznámému bojovníkovi proti rakovině, na kterou nakonec sám zemřel. V roce 1980, kdy mu bylo 22 let, hodlal s jednou amputovanou nohou proběhnout napříč celým kontinentem. Po 143 dnech a 5 373 km musel však běh ukončit, neboť se rakovina v jeho těle rozšířila do plic. Zemřel o necelý rok později, a to v červnu 1981.

Odtud je to jen pár kroků přes cestu k oceánu, kde na druhém konci zálivu můžete zahlédnout vrcholky národního parku Olympia ve státě Washington v USA. Podél oceánu lze jet po tzv. Marine Drive směrem do města. V přístavišti můžete zahlédnout některou z velkých zaoceánských výletních lodí.

Foto: Zdeňka Klárová America Tours

Victoria

V letních měsících je působivým zážitkem výlet na jednoduchém člunu Zodiac za kosatkami – typickými obyvateli zdejších vod. Budete mít možnost pozorovat kosatky v jejich přirozeném prostředí z bezprostřední blízkosti.

Victorii i pobřeží ostrova Vancouver můžete ale prozkoumat i z výšky – umožní vám to jedinečný let hydroplánem.

Když se budete blížit k zálivu v centru, uvidíte po pravé straně budovu parlamentu. Postavena byla roku 1893 mladým, teprve 25letým, architektem Francisem Rattenburym.

Foto: Zdeňka Klárová America Tours

Fairmont Express

Hned vedle za křižovatkou je vidět obrovský hotel The Fairmont Empress, který je spolu s budovou parlamentu největší a nejznámější dominantou Victorie. Můžete zajít třeba jen na kávu nebo tradiční anglický „afternoon tea“ či si prohlédnout svět miniatur přímo v areálu hotelu.

Zajímavá je určitě i procházka okolo Královského muzea - Royal British Columbia Museum v parku Thunderbird Park na rohu mezi hotelem a budovou parlamentu, kde je soustředěno několik totemů, především kmenů Haida a Gitxsan. Samotné muzeum pak nabízí přírodovědnou galerii, historii původních obyvatel BC, moderní dějiny, a nejenom děti láká možnost prohlédnout si mamuta.

Hned vedle muzea stojí nejstarší dům ve městě Helmcken House, kde bydlel první lékař ve Victorii od roku 1852. Líbit se vám bude i procházka po ulici Government Street, která pokračuje od přístavu do centra města. Je totiž plná obchůdků se suvenýry, ale i historických budov.

Foto: Victoria Tourism

Craigdarroch Castle

Další zajímavou stavbou je výstavní zámeček Craigdarroch Castle, který byl postaven roku 1890 pro uhelného magnáta Roberta Dunsmuira, nejbohatšího a nejdůležitějšího člověka v západní Kanadě té doby. V současné době je v jeho prostorách muzeum, kde se seznámíte s historií Britské Kolumbie. Budova patří mezi kanadské národní historické památky.

Foto: Victoria Tourism

Butchard Gardens

Zhruba 23 km severně od Victorie se nachází velkolepé zahrady Butchard Gardens – původně místo bydliště známého výrobce cementu na počátku století Roberta Pima Butcharda. Nyní nabízí možnost procházek v ukázkových zahradách několika různých zemí – např. zahrada japonská, italská a další. Je to naprosto úžasná podívaná v každé roční době.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Chtěli byste jet na výlet za kosatkami ?
ano
86,3 %
ne
13,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 160 čtenářů.

Zajímavosti :

Rozloha: 19,7 km²

Rozloha: 19,7 km² Počet obyvatel: 82 000, včetně metropolitní oblasti 360 000

Rozloha: 19,7 km² Počet obyvatel: 82 000, včetně metropolitní oblasti 360 000 Do Viktorie přijede ročně až 3 500 000 návštěvníků. K tomu lze přičíst až půl milionu denních návštěvníků, kteří sem přijíždějí lodí za prací.

Výběr článků

Načítám