Hlavní obsah

New Hampshire - matka vodních toků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V severovýchodní části USA v regionu Nová Anglie se rozkládá na území velkém 24 217 km² stát New Hampshire. Jižním sousedem je Massachusetts, západním Vermont, severním kanadská provincie Quebec. Na východě sousedí podstatnou částí s Maine, menší část omývají vody Atlantického oceánu.

Foto: NHDTTD/ Constance Oliver

New Hampshire

Článek

Hlavním městem je Concord, kde žije 42 000 obyvatel. Přičlenění do Unie - 21. červen 1788 jako 9. stát.

Stát je pojmenován podle stejnojmenného kraje v Anglii, kde prožil dětství kapitán John Mason, který v roce 1629 území New Hampshire obsadil. Ústava New Hampshire, která platí s menšími změnami dosud a je druhou nejstarší v USA, byla přijata v roce 1784.

Foto: NHDTTD/ Susan Hofstetter

New Hampshire

New Hampshire bývá někdy označován za „Matku řek“. V tamních žulových horách vyvěrá totiž pět hlavních toků Nové Anglie a dva hlavní toky státu Maine. Kromě toho krajinu tvoří cca 1300 jezer a rybníků, spousta říček, potoků a bystřin. Pohoří White Mountains dotváří nádhernou přírodní kulisu. Nejvyšší vrchol státu a celé oblasti -  Mount Washington  - se vypíná do výšky 1 917 m. Tamní soukromá ozubená železnice byla na světě první drahou, která cestou šplhala do hor. Území státu je hustě zalesněné, převažují jilmy, javory, buky, duby, borovice a jedle. Přestože pobřeží New Hampsire má délku zhruba 30 km, přímořský přístav Portsmouth je domovem jedné z největších námořních loděnic.

Foto: Archiv

Portsmouth

V souvislosti s vodami New Hampsire je zajímavostí i fakt, že jezero Lake Winnipesaukee je využíváno pro poštovní účely. Loď „The Blue Ghost of Wolfeboro“ denně najezdí se zásilkami okolo břehů 96 km, na kterých má 30 doručovacích míst.

Blízkost oceánu, hor, jezer a řek má vliv na počasí, které je tam velmi proměnlivé s velkými výkyvy teplot i během jediného dne. Střídají se zde 4 roční období. Léta jsou krátká a chladnější, zimy dlouhé a velmi studené. Nádherný je tam podzim s barevně vykresleným listím. V roce 1934 byla meteorologickou stanicí na Mount Washington naměřena rekordní přízemní rychlost větru. Hodnota byla třikrát vyšší než u hurikánů.

Foto: NHDTTD/ Kristin Burchsted

New Hampshire

Pár tipů na výlet

Charakteristickým nerostem státu je žula. Těžba žuly byla kdysi pro průmysl státu klíčovou surovinou. Odtud pochází přezdívka Granite State (Žulový stát). Žulový útvar „Old Man of the Mountain“ (Starý muž hor), který se vypíná nad jezerem Exho Lake, je jedním z nejznámějších žulových přírodních památek ve státě. Hlava této formace měří od brady po čelo 12 metrů a sestává z pěti teras.

Oblíbeným místem výletů je kopec Mystery Hill nedaleko Salemu. Jedná se o podobnou památku jako anglické Stonehenge. Vzácné uskupení kamenů je až 4 000 let staré.

Foto: NHDTTD/ Ellen Edersheim

New Hampshire

V městečku Merrimack je možné se setkat s osmispřežím koní plemene Clydesdale, o něž pečuje pivovarnická firma Anhouser-Bush Brewery.

Na farmě Stonyfield v Londonderry se můžete seznámit s výrobou jogurtů. Čeká vás i ochutnávka a následný prodej produktů.

New Castle s rozlohou 2 km² je nejmenším městečkem v New Hampshire (jedná se o jeden větší a několik menších ostrůvků).

Foto: NHDTTD/ Ellen Edersheim

New Hampshire

Významné osobnosti

East Derry je rodištěm Alana Bartletta Sheparda Jr., který byl prvním americkým astronautem ve vesmíru a pátým, kdo stanul na Měsíci.

East Derry je rodištěm Alana Bartletta Sheparda Jr., který byl prvním americkým astronautem ve vesmíru a pátým, kdo stanul na Měsíci.Levi Hutchins z města Concord sestavil v roce 1787 první budík.

East Derry je rodištěm Alana Bartletta Sheparda Jr., který byl prvním americkým astronautem ve vesmíru a pátým, kdo stanul na Měsíci.Levi Hutchins z města Concord sestavil v roce 1787 první budík. Ve městě Cornish v letech 1885 – 1907 žil a pracoval americký sochař Augustus Saint-Gaudens – první návrhář amerických mincí.

Franklin Pierce, jediný americký prezident narozený v New Hampshire, vyrůstal ve městě Concord. Je známý jako hrdina z války s Mexikem a nejmladší představitel zastávající prezidentský úřad.

Autor: Irena Reiterova America Tours

Anketa

Víte, kdo byl první člověk , který stanul na Měsíci ?
ano
93,7 %
ne
6,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 287 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám