Hlavní obsah

Mississippi - stát magnólií ovlivněný stejnojmennou řekou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihu USA se rozkládá stát Mississippi, ve kterém žije 2 938 000 obyvatel. Východním sousedem je Alabama, severním stát Tennessee, řeka Mississippi River tvoří přírodní hranici na západě a odděluje státy Arkansas a Louisianu. Jižní břehy jsou omývány vodami Mexického zálivu. V hlavním městě Jackson žije 175 000 lidí.

Foto: Mississippi CVB

Capitol Building Jackson

Článek

Členem Unie se Mississippi stal 10. prosince 1817 jako 20. stát, v roce 1861 vystoupil a k opětovnému přijetí došlo v roce 1870.

Stát byl pojmenován podle nejdelší řeky v Severní Americe – Mississippi. Název řeky pochází z jazyka indiánských kmenů, které žily v okolí jejího toku. Uvádí se, že původním označením řeky bylo slovo kmene Ojibwe „misi-ziibi“ – v překladu Velká řeka. Někdy je řeka také označována jako Father of Waters – Otec vod.

Foto: Mississippi CVB

Vicksburg Bridge

Mississippi se přezdívá stát magnolií díky velkému výskytu těchto keřů. Nejčastěji se setkáte s odrůdou stále zelené magnolie, jejíž velké bílé květy nádherně voní. Magnolie je též státní květinou.

Foto: Archiv

Magnolie

Většinu povrchu státu tvoří nížiny. Větší nadmořské výšky jsou v oblasti Pontonoc Ridge a Fall Line Hills. Nejvyšším bodem je Woodall Mountain s nadmořskou výškou 246 m. Velice úrodný region s bohatou černou zemí je na severovýchodě,  táhne se až k Black Belt v Alabamě.

Foto: Mississippi CVB

Mississippi

Pobřeží je od Mexického zálivu odděleno mělkým průlivem Mississippi Sound a je rozčleněno do tří velkých zátok: Bay St. Louis, Biloxi a Pascagoula. Na severozápadě státu se rozkládá delta řeky Mississippi. Její pláně jsou velmi bohaté na úrodnou půdu a poskytují výborné podmínky k zemědělství.

Foto: Mississippi CVB

Pláž

Specialitou této oblasti jsou sumčí farmy, jejichž produkce pokrývá většinu poptávky po tomto druhu ryb v celých Spojených státech.  Město Belzoni  v hrabství Humphrey je označováno jako hlavní sumčí město na světě. Právě v jeho okolí se chová okolo 60 % sumců z celých USA. Každý rok v dubnu se v Belzoni pořádá světový sumčí festival.

Foto: Jackson CVB

Jackson Downtown

Největší kaktusovou plantáží na světě se může pochlubit město Edwards. Ve sklenících je k vidění více než 3500 druhů kaktusů, sukulentů, pestrých bromélií, denivek a sezónních rostlin.

Foto: Mississippi CVB

Vardaman

Ve městě Vardaman se zase každoročně v listopadu pořádá festival sladkých brambor (letos to bude již 38. ročník). Město je totiž světu známé právě sladkými bramborami.

Foto: Mississippi CVB

Sweet Patato Festival

Máte-li rádi pekanové ořechy, tak je velká pravděpodobnost, že pochází z města Lumberton, kde je nejvíce vysázených pekanových stromů na světě. Je zde i továrna se 105letou tradicí, která zpracovává pekanové ořechy v mnoha různých podobách i příchutích.

Foto: Mississippi CVB

Křižovatka Clarksdale

Milovníci blues by neměli vynechat město Clarksdale označované jako rodiště blues. Koná se zde řada festivalů, na kterých můžete slyšet ty nejvýznamnější zpěváky tohoto hudebního žánru. Ve dnech 10. – 12. 8. 2012 se bude konat již 25. ročník  Sunflower River Blues and Gospel Festival, jehož největší hvězdou se má stát Robert Plant.

Foto: Mississippi CVB

Delta Blues Museum

Historicky první transplantace plíce byla provedena na University of Mississippi Medical Center v Jacksonu v roce 1963. V čele týmu stál Dr. James D. Hardy. Ještě větší senzací byla první transplantace srdce 23. ledna 1964 uskutečněná týmž lékařem. Umírajícímu muži bylo transplantováno srdce šimpanze, geneticky nejvíce podobné srdci člověka. Muž po 90 minutách sice zemřel, byly zaznamenány i záporné ohlasy ve smyslu etiky, morálky, náboženství apod., ale poznatky, které operace přinesla, byly cenné a v budoucnu se na ně navazovalo.

Ve městě Tupelo se narodil 8. ledna 1935 Elvis Presley společně se svým dvojčetem-bratrem Jessem, který ale při porodu zemřel. Rodina se roku 1948 přestěhovala do Tennessee ve státě Memphis. Elvis se stal slavným zpěvákem, často označovaným jako Král rokenrolu.

Foto: Tupelo CVB

Socha Elvise Presleyho

V listopadu 1902, v kraji Sharkey County, při účasti na lovu prezident Theodore  Roosevelt, známý milovník a ochránce přírody, přezdívaný Teddy, odmítl zastřelit medvěda, který byl uvázán u stromu po vyčerpávajícím útěku před lovci a jejich psy, protože mu to přišlo nesportovní.  Medvěd musel být ale přesto utracen a příběh se stal tématem politické karikatury. Kresbou byl inspirovaný Morris Michtom, který na jejím základě vycpal malého medvídka a umístil do výlohy s názvem Teddy´s bear.

Hračka měla okamžitě velký úspěch. M. Michtom získal povolení od prezidenta i do budoucna nazývat plyšové medvídky Teddy´s bear a v roce 1907 zakládá společnost Ideal Novelty and Toy Co.,  zaměřenou na výrobu hraček.

V roce 1928 H. T. Merrill z města Luka podnikl první zpáteční zaoceánský let. Přepravovaným zbožím byly pingpongové míčky, které zbytečně letadlo nezatížily a jejich dopravou byly získány finanční prostředky k uskutečnění letu.

Autor : Irena Reiterová America Tours

Anketa

Ochutnali jste někdy sladké brambory?
ano
33,6 %
ne
66,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 134 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám