Hlavní obsah

Lake Powell - tajemné jezero uprostřed červených skal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lake Powell je skutečně překrásné jezero, které vzniklo umělým zatopením kaňonů poblíž řeky Colorado při stavbě skořepinové přehrady Glen Dam u městečka Page. Patří mezi přední turistické zajímavosti USA.

Článek

Přehrada byla dokončena v roce 1966. Rozkládá se na územích států Arizona a Utah.

Jezero bylo pojmenováno po americkém veteránovi Johnu Wessleym Powellowi, který v roce 1866 jako první proplul řeku Colorado v oblasti Grand Canyonu.

Přírodní scenérii jezera vytvářejí pobřežní rudé skály. Jeho délka je necelých 300 km a v nejširší části je široké 40 km. Pobřeží lemují četné kaňony. Pokud bychom měřili obvod, tak bude více než 2000 km. Mnoho turistů přijíždí každoročně do městečka Page, aby se podívali nejen na jezero, ale i na samotnou přehradu, která nabízí prohlídkové túry. Další si půjčí hausbóty a vydají se třeba na týdenní plavbu po jezeře, kde mohou zakotvit v opuštěných kaňonech, které dále zkoumají na malých loďkách. Svůj hausbót tady má i herec Robert Redford.

Z městečka Page je možné absolvovat vyhlídkový let nad jezerem, který startuje už v sedm hodin ráno, kdy je pohled na hladinu nejhezčí.  Během 40 minut letu se barva vody mění od temně modré po světle zelenou.

Většinou je ráno v této oblasti naprosté bezvětří a nebe bez mraků, takže jen tak kloužete po obloze nad krásnou krajinou bez turbulencí. Při troše štěstí můžete z letadla zahlédnout stádo mustangů.

K nejzajímavějším místům na focení z letadla patří přehrada Glen Dam, slavný záhyb řeky Colorado – Horseshoe Band nebo skalní oblouk Rainbow Bridge – Duhový most.

Jezero Lake Powell i krajina okolo patří mezi hlavní lákadla pro turisty a milovníky přírody na západě USA.

Autor: Jan Kužel America Tours

Související témata:

Výběr článků

Načítám