Hlavní obsah

Kostarika - šťastná zahrada uprostřed překrásné přírody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kostarika je jednou z mála zemí světa, která pochopila, že držet si armádu je zbytečná investice a vojsko zrušila. Náklady, které by jinak připadly do válečného průmyslu, rozděluje kostarická vláda na vzdělání a bezpečnostní systém.

Foto: Archiv

Fauny Kostariky

Článek

Tento středoamerický stát najdeme přibližně 10 ° nad rovníkem mezi Panamou a Nikaraguou. V zemi žijí přibližně čtyři milióny Ticos, jak si Kostaričané říkají. Oficiálním jazykem je španělština, v turistických oblastech se dorozumíte i anglicky.

Příroda byla k této zemi opravdu štědrá. Najdete tam kromě pouště opravdu všechno – hory a údolí, vulkány, tropické pralesy i pláže. Centrální údolí je srdcem této země a v něm je i hlavní město – San José.

Foto: Archiv

Fauna Kostariky

Jméno země vzniklo již při připlutí prvních španělských dobyvatelů do této oblasti.  Můžeme ho přeložit jako „bohaté pobřeží“. Dalším přívlastkem, kterým je stát často nazýván je „Tierra de la Eterna Primavera“ – země věčného jara, a to pro svoje svěží klima, klid a pohodu. Je úplně jedno, kde začněte svou cestu po této destinaci – všude se setkáte s přátelskými a milými lidmi.

Foto: Archiv

Poas

Kostarika se rozděluje na sedm provincií, každá je něčím unikátní a všechny určitě stojí za návštěvu. Chtěla bych nabídnout své poznatky o některých oblastech:

Centrální údolí (Central Valley)

Oblast se nachází v samém srdci země. Hlavní město San José nabízí kulturní vyžití ve svých divadlech, muzeích i galeriích. Při své návštěvě určitě nezapomeňte na prohlídku Muzea zlata, to je zde téměř povinnost. Muzeum totiž nabízí největší sbírku předkolumbovských šperků v celé střední Americe.

San José je rovněž dobrým výchozím bodem pro výlety k některému z unikátních vulkánů –  Poaz nebo Irazu. Druhý jmenovaný je svou výškou 3432 metrů nejvyšší v Kostarice. Na výlet k němu si ale musíte přivstat, protože později bývá často zahalen do mraků. Výhled ale určitě stojí za to.

Foto: Alena Knotková America Tours

Irazu

Během svého výletu se určitě zastavte i ve městě Cartago. Pokud navštívíte zdejší basiliku (La Basilica de los Angeles), může zkusit zázračnou vodu ze zdejší studánky. Rovněž stojí za zmínku Lankester Gardens se svojí unikátní sbírkou orchidejí.

Foto: Archiv

Orchidea

Jižní Pacifik (South Pacific)

Oblast s neobyčejným přírodním bohatstvím. Místo ideální pro potápění, pozorování delfínů a velryb. Najdete zde zajímavé pláže a možnosti rybolovu.

Karibské pobřeží (Caribbean Coast)

Část země, kde je opět několik národních parků, především Toruguero je světoznámý. Pobyt ve zdejší pralesní lodgi je pro každého nezapomenutelný zážitek. Nabízí se zde úzké splynutí s přírodou a její pozorování návštěvníky uchvátí. Tato oblast nabízí v některém období i poznávání života želv, které zde mají ideální podmínky pro rozmnožování.

Foto: Arenal Volcano Inn

Arenal

Severní  pláně (Northern Plains)

Zde najdeme především aktivní vulkán Arenal. Okolí sopky bylo vyhlášeno národním parkem a je místem častých návštěv turistů. Mezi zajímavé zážitky určitě patří i koupání ve zdejších horkých pramenech. Výhled z teplé koupele na „čoudící“ kráter je něco unikátního.

Foto: Archiv

langosta Beach Guanacaste

Severní Pacifik ( North Pacific)

Oblast, kde si přijdou na své milovníci adrenalinových sportů a neobyčejných zážitků. Jízda na koni, potápění  a návštěva přírodních lázní je jen to nejklidnější, co zdejší příroda nabízí. Stále větší oblibu získává sjíždění  řeky nebo tzv. canopy tour – jízda na laně mezi korunami stromů.

Foto: Archiv

Canopy Tour

Central Pacifik ( Central Pacific)

Nádherné pláže a překrásná příroda jsou hlavní devizy této části Kostariky. Skvělý je rovněž výlet na Tortuga Island, kde voda má takovou teplotu, že z ní ani nebudete chtít vylézt.

Je toho mnoho, co vám může Kostarika nabídnout a žádný milovník přírody určitě neodjede zklamán.

Autor : Alena Knotková America Tours

Související témata:

Výběr článků

Načítám