Hlavní obsah

Zámek i zahrady v Moravské Třebové čekají na evropské dotace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MORAVSKÁ TŘEBOVÁ

Zámecký areál v Moravské Třebové na Svitavsku by měly oživit evropské dotace. Projekty, které počítají například s dokončením oprav hradeb nebo zámeckého nádvoří, radnice vyčíslila na 20 milionů korun. Zámecké zahrady by měly v centru města vytvořit klidovou zónu a zatraktivnit město turistům.

Článek

"Město obnovuje zámecký komplex od roku 2002. Pokud se všechny projekty vydaří, veřejnosti se zpřístupní i část zámeckých zahrad, které jsou dnes z bezpečnostních důvodů uzavřeny," řekla Eva Štěpařová z odboru investičního a regionálního rozvoje.

Zámecké zahrady by v centru města vytvořily klidovou zónu a zatraktivnily město turistům. Jejich obnova je rozdělena do tří etap. Obsahuje například bezbariérový vstup do zámku nebo parkové úpravy, řekl starosta Josef Ošťádal.

Obnovou projdou i hradby. Loni se městu nepodařilo získat dotace a odstranění havarijního stavu památky zaplatilo z rozpočtu. Za dotační peníze by chtěla radnice obnovit rozpadající se altán, schodiště, které tvoří vstup do zahrad, a dokončit konzervaci a renovaci hradebních zdí.

"Již opravené zdi ničí i vandalové. Uvažovali jsme, že na některé místo dáme kameru," řekla Štěpařová.

Posledním balíkem oprav by být měla rekonstrukce zámeckého nádvoří. Předloni radnice nádvoří osvětlila. Loni vybudovala přístupovou komunikaci k zámku, i tentokrát bez státního příspěvku. Nyní radnici zbývají dokončit chodníky na nádvoří.

Města, které v Pardubickém kraji spravují památky, chtějí co nejvíce peněz získat z EU. Polička například potřebuje 25 milionů korun, aby mohla dokončit opravy středověkého hradebního opevnění. Bez evropských peněz se opravy potáhnou roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám