Hlavní obsah

Zájem o čtyřhvězdičkové hotely roste

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Probíhající neklid na mezinárodním trhu nemovitostí ovlivnil podmínky obchodování hotelových investorů, nicméně některá středo a východoevropská města vykazují stabilní předpoklady pro výnosy ve střednědobém termínu, o čemž svědčí pokračující zájem investorů v regionu.

Článek

Mark Wynne-Smith, generální ředitel Jones Lang LaSalle Hotels pro Evropu, Střední východ a Asii říká: “Ačkoliv dominový efekt krachu hypoték se šířil celým trhem realit, můžeme napříč střední a východní Evropou vysledovat hotelové investory, developery, kteří jím byli ovlivněni méně. Zájem nakupovat je napříč Evropou stále vysoký a investorské aktivity ve střední a východní Evropě zůstanou silné současně s tím, jak západoevropské trhy zpomalí.“

Investoři se podobně jako v loňském roce nadále zaměřují zejména na trh s prvotřídními hotely. Nicméně ve střední a východní Evropě zvažují alternativy, jako hotely střední třídy, které jsou momentálně nedostatečně zastoupené. Posílení preferencí bylo také oznámeno pro nízkorozpočtové hotely. Rovněž realitní investoři v České republice, poptávající nemovitosti ke komerční rekreaci, se zajímají přednostně o čtyřhvězdičkové hotely.

Zájem je o oblasti s rozvinutým cestovním ruchem

Podle analýzy realitní kanceláře specializované na komerční prostory AAAINDUSTRY.CZ jsou nejlépe prodejné hotely v atraktivních částech Prahy, dále v oblastech s rozvinutým turistickým ruchem jako jsou například lázeňská města Karlovy Vary, Mariánské Lázně či vyhledávané lokality v Jižních Čechách a na Moravě.

Velká poptávka je také po rekreačních oblastech s vodními plochami a možnostmi koupání – například u přehrad a nádrží, kde je možnost sportovního a turistického vyžití. Dále pak po lokalitách v horských oblastech s možností lyžování. Zde je výhodou umělé zasněžování s dalšími rekreačními aktivitami, jako jsou aquacentra, herny a podobně.

Domácí trh s hotely a rekreací však trpí tím, že nabízených nemovitostí v požadované kvalitě je velmi málo. Mnozí vlastníci totiž nechávají své nemovitosti chátrat. Ty jsou často v žalostném stavu, i když se třeba nacházejí v atraktivních lokalitách. Podle Cieslara je velkou chybou, pokud vlastník nemovitosti dopustí, aby nebyla delší dobu užívána. Je vhodnější do doby prodeje nemovitost raději pronajmout, než ji nechat opuštěnou, protože tím dochází k její devastaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám