Hlavní obsah

Zahrady v Kroměříži čekají proměny

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KROMĚŘÍŽ

Projekt národního centra zahradní kultury má v příštích deseti letech přispět k zásadní obnově a proměně Květné a Podzámecké zahrady v Kroměříži. Informovala o tom v pondělí předsedkyně Klubu UNESCO v Kroměříži Eva Nováková.

Foto: Profimedia.cz

Podzámecká zahrada v Kroměříži

Článek

„Projekt za stovky miliónů korun, který by měl být financován z prostředků EU, je zaměřen nejen na obnovu zeleně, současně pamatuje na vzdělávací aktivity odborníků na zahradní architekturu. Zahrady by se tak měly stát vyhledávaným cílem nejen turistů, ale i odborníků z ČR i z celé Evropy,“ popsala Nováková.

Klub UNESCO v Kroměříži organizuje v letošním roce řadu akcí, které připomenou desáté výročí zápisu kroměřížského zámku a zahrad na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Jednou z nich má být mezinárodní konference Co ohrožuje historické zahrady v Kroměříži. Ta má poukázat na ohrožení, kterým jsou historické zahrady vystaveny, a nastínit možnosti a náměty pro odvrácení či minimalizaci ohrožujících faktorů.

Zahrady a zámek v Kroměříži jsou jedinou památkou ve Zlínském kraji, zapsanou na seznamu UNESCO.

V nejbližší době má padnout rozhodnutí, jestli k nim přibude komplex ojedinělého prostředí největších a nejstarších moravských lázní Luhačovic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám