Článek
Sledujte počasí, sklízejte a sušte, dokud je teplo a sucho. Velice důležité je vystihnout správnou dobu sběru, aby si rostlinky zachovaly maximum svých dobrých vlastností.
Nejlepší aroma mívají bylinky v okamžiku, kdy jsou plné silic, tedy ráno, až oschne rosa, a u listových druhů těsně před květem. Horké odpoledne je naopak nejhorší: silice se teplem vytrácejí a chuť je mnohem plošší. Obecně také platí, že listy mají být suché, proto je nikdy nesbírejte po dešti.
I když chcete nashromáždit velké množství rostlinného materiálu, myslete i na budoucnost a nenechávejte nikdy rostlinu holou, vždy ponechte alespoň třetinu až polovinu zelené hmoty pro další růst.
Jak sušit, aby vůně zůstala
Věšení v průvanu a stínu: malé svazečky (do průměru 2 cm) otočte květy dolů, zavažte gumičkou. Svazek se při schnutí postupně ztenčí, takže potřebujete, aby uchycení bylo pružné. Při svázání provázkem by vám popadaly dolů. Bylinky pověste do temna s dobrou cirkulací vzduchu. Přímé slunce likviduje aroma bylinek.
Sušička potravin: nastavte ji na cca 35–46 °C. Nižší teplota znamená, že se silice lépe zachovají, sušení trvá obvykle několik hodin do křupava.
Trouba: zkuste jenom na nejnižší stupeň a s pootevřenými dvířky, aby mohla odcházet pára. Pozor ale, pokud nemá trouba specializovaný program, hrozí, že by v ní mohl cirkulovat až příliš horký vzduch a bylinky by v něm zbytečně ztratily aroma. Sušení v troubě proto berte až jako poslední možnost a preferujte sušičku nebo sušení volně na vzduchu.
Mějte na paměti, že „měkké“ byliny, jako máta či meduňka mají víc vody, a proto snadno chytají plíseň, sušte je tedy rychleji v sušičce a vytvořte menší vrstvy nebo svazečky.
Sušení v sušičce lze v září doporučit i proto, že v tomto období už často bývá vlhčí počasí, a je třeba dávat velký pozor na plísně. Sušte proto rychle a buďte jako ostříž, abyste celou úrodu nemuseli vyhodit. Pokud sušíte ve svazečcích na vzduchu, vytvářejte opravdu jen velmi malé.

Pro sušení si vyberte místo, kde cirkuluje vzduch, ale nesvítí tam přímé slunce. Suchá půda je k tomu ideální.
Kdy je hotovo?
Listy se mají lámat, ne ohýbat, to je jasná známka, že je rostlina dostatečně usušená, ale ne přesušená. Bylinky pak skladujte ve vzduchotěsných nádobách, ve tmě a chladu, a listy co nejméně drťte předem. Nejlepší je, když si je nadrtíte až při vaření.
Kdy a jak jednotlivé bylinky sklízet:
U máty peprné (mentha piperita) je ideální sklízet celé vršky nad listovým uzlem, než začne znovu nasazovat na květ. Období sklizně trvá od pozdního jara až do podzimu. Pro sušení je nejvhodnější čas dopoledne, kdy už oschne rosa. Pravidelným stříháním podpoříte další obrůst. Sušte ve svazečcích nebo v sušičce.
Mladé výhony meduňky (melissa officinalis) jsou po letním sestřihu teď opět voňavé. Stříhejte ji rovněž rovněž nejlépe těsně před květem, po rozkvětu listy rychle ztrácejí vůni. Seřízněte mladé výhony, usušte rychle, ideálně v sušičce, meduňka má totiž křehké aroma, které při pomalém sušení často vyprchá.
Rostlinka tymiánu (thymus vulgaris) se dá stříhat po celé vegetační období. V září už ale často zdřevnatí, proto berte jenom vršky s jemnými lístky. Nejvhodnější je sklízet tymián počátkem léta před kvetením, tehdy je nejproduktivnější a nejvoňavější. Můžete ale vyrazit na druhou sklizeň i teď, ale počítejte s tím, že už nebude mít takovou sílu. Nastříhané vrcholy svažte do malých trsů a sušte ve stínu, v mírném průvanu, případně na tácech v sušičce.
Další druhy
Pokud jste nestihli v červenci sklidit dobromysl (oregano), ještě i v září můžete vzít mladé výhony. Chuť je sice jemnější, ne tak silná, ale pořád vhodná do kuchyně. Šalvěj se obvykle sbírá v létě před květem, ale i podzimní lístky mají využití v kuchyni nebo jako čaj proti nachlazení. Také stálezelený keřík rozmarýnu se dá stříhat průběžně, větvičky jsou i během září vhodné do kuchyně i k sušení.
Pažitka, naťová petrželka a libeček stále rostou a můžete je sklízet až do prvních mrazíků. Skvělé je nasekat je a zamrazit, jejich aroma zůstane lepší než kdybyste je sušili.
A konečně také pozdní květy měsíčku a heřmánku lze ještě nasbírat a usušit na čaj či do mastí.

Svazečky bylinek můžete vázat samozřejmě provázkem, ovšem praktičtější jsou gumičky, které pruží, a tak po usušení nebudou ze svazky rostlinky vypadávat. Při sušení bylinek na podzim, kdy bývá už vlhko, vytvářejte jen malé svazečky, ať bylinky stihnou rychle proschnout.
Nejčastější chyby, kterým se můžete vyhnout
Nesbírejte v horku a na přímém slunci. Vydejte se do terénu ráno po oschnutí rosy. Tehdy mají bylinky nejvýraznější aroma.
Nevytvářejte příliš velké svazky nebo tlusté vrstvy. Při takovém sušení hrozí, že se byliny zapaří, nebo rovnou začnou plesnivět. Dělejte menší dávky a volte sušičku.
Nesušte při příliš vysoké teplotě. Rostliny pak nebudou mít očekávané aroma. Držte se teplotního rozmezí 35–46 °C.
Nedrťte listy před skladováním, jinak aroma rychleji vyprchá. S drcením počkejte až těsně před vařením.