Hlavní obsah

Zahradní vychytávky, které pomohou schovat vady na kráse

Právo, Adéla Mclintock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrýt rušivý prvek tak, aby ho nikdo na první pohled nenašel. Tak zní pravidlo zahrádkářské podoby hry na schovávanou. Budeme-li se ho držet, prospěje to zahradě i nám.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Osázené nádoby nepustí pohledy k hromadě kompostu.

Článek

Nikdo přece nechce mít na očích popelnici, popraskanou dlažbu nebo třeba fólii čouhající z jezírka. Se správným nápadem a špetkou zručnosti zvládneme nejen tyhle, ale i další vady na kráse snadno vyzmizíkovat. Pak nám ve vlastním zeleném království bude zase o něco příjemněji.

Všestranné nádoby

Říká se, že první dojem je nejdůležitější. Hromada kompostu, chlívek nebo popelnice by tedy neměly být tím, co hosté na zahradě uvidí nejdřív. Přirozeným a efektním řešením je vztyčení opěrných konstrukcí pro popínavky.

Pro ty, kdo mají rádi změnu, se však lépe hodí nádoby, které pojmou vše od letniček po vysoké trávy a keře. To, jak je rozestavíme a osázíme, záleží už jen na naší náladě a potřebách.

Přirozený přechod

Nejčastějším prohřeškem, kterého se na zahradách dopouštíme, je obnažená plastová fólie podél břehů vytvořeného jezírka. Krom toho, že nelahodí oku, riskujeme její poškození. Slunce a mráz ji oslabují, pak stačí, aby přišlo krupobití a je po ní.

Máme na výběr, jestli okraje necháme zmizet pod placatými kameny nebo bujnou pobřežní vegetací. Nechceme-li výhled na hladinu zaclonit rákosem, sáhneme po krásné jemnolisté prustce obecné (Hippuris vulgaris).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Pobřežní rostliny vyčarují jezírko krásné až po okraj.

Dešťovka v zelené náruči

Ten, komu na zahradě nechybí nádrž napojená na okap pro zachycování dešťové vody, zasluhuje medaili za šetrný přístup k přírodě! Dešťovka neodteče bez užitku do kanálu, navíc je to pro rostliny nejpřirozenější zdroj vláhy. A úplně zadarmo!

Máme-li možnost, sáhneme po uzavřené nádrži, aby nás ze zahrady časem nevypudili komáři. Treláž se zavěšenými truhlíky a pěkné keře, jako jsou brslen (Euonymus fortunei) s hortenzií, od ní odvedou pozornost.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

K zamaskování nádrže na vodu přispívají keře i truhlíky.

Za clonou z kamení

Nač utrácet jmění za velké dekorativní nádoby, když stromky, rajčata nebo třeba kytky z louky mohou spokojeně růst v levné plastové díži na maltu? Stačí jen provrtat dno, aby od kořenů mohla volně odtékat zbytková voda. Anebo nic nevrtáme, díži napustíme vodou a přizveme miniaturní lekníny.

Ať nás fantazie zavede kamkoli, neměli bychom nevzhledný černý plast nechávat na očích, když ho lze snadno zaclonit rákosovou rohoží či suchou zídkou z kamene.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Za kamennou hradbou zmizí nehezká nádoba z plastu.

Živo v puklinách

Je těžké uvěřit, že některým rostlinám stačí k životu pouhých pár centimetrů v dlažbě či mezi kameny. Stejně živo může být na popraskané betonové pěšině, jejíž výměna by byla náročná a stála by spoustu peněz.

Stačí, když do spár vmeteme trochu zahradní zeminy a zasypeme je semínky odolné mateřídoušky (Thymus) nebo turanu (Erigeron karvinskianus), jenž se podobá rozkošné sedmikrásce. Na rozdíl od ní není vytrvalý, ale dravě se vysemeňuje.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Zeleň vdechne nudnému či popraskanému chodníku život.

Příležitost pro skalničky

Nenáročné druhy z říše skalniček, jako jsou lomikameny (Saxifraga), dužnaté netřesky (Sempervivum) s rozchodníky (Sedum) a kosmatci (Delosperma), iberka vždyzelená (Iberis sempervirens) nebo jakákoli jiná drobná vytrvalá rostlina, která mělce koření a nevyžaduje naši ustavičnou péči, se bezvadně hodí k oživení vyštěrkovaných ploch nad septiky či nádržemi na vodu, kde by trávník ani klasický záhon neobstály.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Nad septikem prospívají mělce kořenící skalničky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám