Hlavní obsah

Zahrada s chalupou majitelům učarovala natolik, že se tam přestěhovali nastálo

Novinky, Jana Nesvadbová

Starou a zanedbanou chatu se zahradou v Číhošti na Havlíčkobrodsku si před devíti lety koupila naše čtenářka Helena s manželem. Postupem let ji opravili, vylepšili a nakonec zjistili, že se jim tam tak moc líbí, že si na zahradě přistavěli i rodinný domek. Do něj se pak přestěhovali natrvalo.

Foto: Archiv čtenářky (16x)

Zahrada s chatou učarovaly čtenářce s manželem natolik, že se rozhodli přistavět rodinný dům a přestěhovat se na venkov natrvalo.

Článek

„Když jsme zahradu koupili, byla zarostlá, pustá. Staré ovocné stromy a tráva do pasu. Dali jsme se do práce a za několik let ji upravili podle svých představ. Zalíbilo se nám tady natolik, že jsme si zde nechali postavit malý domek, a od té doby tu žijeme trvale,” napsala nám čtenářka Helena.

Foto: Archiv čtenářky

Do chaty se nově vstupuje ze strany, přes verandu.

Foto: Archiv čtenářky

Chatu bylo třeba různě upravit a vylepšit, v souočasnosti slouží hlavně k odpočinku a k přespávání rodiny, když zajede na návštěvu.

Manželé si vše vybudovali sami. Na rozlehlé zahradě kvete spousta okrasných květin, nové stromy plodí ovoce pro vnoučata a část pozemku zabírá také zeleninový a bylinkový záhon. Nechybí ani malé jezírko s rybkami a žábami, jejichž kuňkání hezky podmalovává příjemná a klidná večerní posezení na terase před chatou.

Foto: Archiv čtenářky

Zahrada není ve zcela rovném terénu, majitele ovšem velice nadchla a její kultivaci věnují už devět let. Okrasné části na ní střídají s užitkovými.

Foto: Archiv čtenářky

Na zahradě nechybí pro oživení jezírko podlouhlého tvaru, přes nějž vede malý můstek.

Ta samotná prošla velkou proměnou. Chata stojí na několika zděných pilířích, takže pod ní vznikl malý sklípek se stálou teplotou. To se hodí zejména v horkých letních dnech pro uchovávání potravin. Původně sloužila jako zahradní domek. Majitelé ji ovšem rekonstruovali a částečně přetvořili.

Foto: Archiv čtenářky

Na zahradě hrají důležitou roli dřevěné prvky, které jsou natřené oživující červenou barvou.

Foto: Archiv čtenářky

„Chata je dřevěná a je stavěná z palubek, které manžel po čase zdvojil, protože vnitřek byl tmavý. Znovu ji proto zevnitř obložil, ovšem světlým dřevem, aby v ní bylo více světla,” popisuje čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Zahrada není rozdělena striktně na užitkovou, relaxační a okransou zónu, jednotlivé prvky se vzájemně střídají a prolínají.

Foto: Archiv čtenářky

Na zahradě nechybí ovoce, kromě malin pěstují majitelé ostružiny, jahody, i kanadské borůvky.

Srdcem interiéru je velká společenská místnost, kde byl původně malý kuchyňský koutek a kde jsou rozkládací pohovka a gauč, na nichž v současnosti přespávají děti a vnoučata majitelů. Ti již bydlí trvale v nově vybudovaném domku.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelé si nakonec na zahradě postavili pro trvalé bydlení rodinný domek. Je hned naproti chatě.

Foto: Archiv čtenářky

Celkový pohled na zahradu s chatou od domu. Majitelé si nemohou vynachválit i hezký výhled dál, za svůj pozemek.

V chatě nechybí letní sprcha a suchá toaleta (nikoli však kadibudka, jak zdůrazňuje paní Helena) a velice příjemným zákoutím je veranda, která původně nebyla zasklená a vstupovalo se přes ni dovnitř do chaty. „Manžel verandu zasklil umělým sklem, které se dá v horkých dnech vyndat, a vchod do chaty udělal ze strany. Je to pohodlnější, protože tam nejsou schody,” vysvětluje čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Veranda je chráněna velkými plastovými panely, které lze ovšem v případě potřeby vyjmout a nechat tento prostor otevřený.

Foto: Archiv čtenářky

Interiér chaty je znovu obložen světlými palubkami.

V současnosti manželé využívají chatu pro svůj odpočinek. Jako příjemné místo k posezení. Když přijedou na návštěvu děti s vnoučaty, přespávají právě tam.

Foto: Archiv čtenářky

Pohovka vytvořená z na sebe naskládaných matrací slouží přes den k odpočinku, na noc umožní vytvořit dostatek lůžek pro děti majitelů a vnoučata.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelé chatu stále rádi využívají, zejména k příjemnému posezení a odpočinku.

Foto: Archiv čtenářky

V chatce byl dříve malý kuchyňský kout, kde se i vařilo, dnes to není už potřeba, menší kamínka k zatopení ovšem zůstala.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám