Hlavní obsah

Zahrada pod Slavkovem

Novinky, Radka Borovičková, časopis Domov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když je hodně mladá a majitel ji buduje „teprve“ deset let, sjíždějí se sem návštěvníci z celé Moravy. Hostí totiž stovky zajímavostí ze světa jehličnanů i „listnáčů“... Nás nejvíce zaujala nevšedními kultivary buků.

Článek

Ing. Dušan Horák má to štěstí, že jeho jméno je po tři generace synonymem pro školkařství. Erbovním květem rodinného podniku v Bystřici pod Hostýnem bývaly pla­ménky. Však jich také v letech 1935 – 1936 Horákovy školky nabízely 44 druhů a kultivarů. Ve znaku firmy jsou dodnes. V současné době však majitel nabízí kromě plaménků, které stále pěstuje ve skleníku, i mnoho dalších specialit – mj. i realizaci okrasných zahrad, které založí s přihléd­nutím k nárokům terénu, typu půdy, klimatu a geologického podloží.

Putování kolem terasy

Vezměte stráň a zasaďte ji do širého kraje. Tu stráň rozkrojte cestou a kolem ní vybudujte dlouhou terasu či spíše val. Pod terasou založte ukázkovou školku, na terase vysaďte lem početných minizahrádek. Tak vyhlíží koncepce Horákovy zahrady od brány vysoko nad strání. A zblízka?

Putujete kolem desítek metrů dlouhého valu, který zpevňuje svažitou stráň. Nad terasou v zatravněném terénu, zvedajícím se až k silnici a lesu nad ním, rostou desítky borovic, jedlí, smrků, javorů, jalovců, lísek, dřínů a skalníků. Nechybí kručinky ani vilíny, zlatice ani jasmíny, zimolezy ani magnolie, kdoulovce ani rakytníky…

Ano, jsme na zahradě mistra, kde si kompozice nezadá s účelností. Na zahradu přicházejí přátelé z řad školkařů, aby si tu vyměňovali zkušenosti a pozorovali, jaký vývoj postihne stromky, mimořádné právě ne zcela zafixovanými mutacemi, jako je kadeřavé listí, miniaturní vzrůst či tvar. Přijíždějí i soukromí pěstitelé a zahradníci z celé Moravy, aby se tu inspirovali a našli to pravé pro svoji zahradu.

Právě pro ně majitel vybudoval desítky různorodých kompozic z nejrůznějších druhů rostlin a stromků i celé scenérie, které se dají kopírovat. „Mnozí lidé sem míří i proto, že vědí, že tu najdou rostliny, které jim zaručeně nezahynou. Dovozci bohužel někdy nabízejí rostliny, aniž je vyzkouší pro naše klima,“ říká Dušan Horák a vysvětluje, že novinky z dovozu nejprve několik let testuje ve školce a teprve potom je zařadí do prodeje.

Krása na betonu

„Vybudovat terasu na tak rozlehlé zahradě není snadné,“ vysvětluje nám pan Horák. „Ta naše podpírá celou stráň, a tak jsem ji musel udělat hodně bytelnou. Zvolil jsem kombinaci speciálních betonových tvárnic. Dilatační pojistkou jsou proluky vytvořené z kamene ve stylu suché zídky, některé proluky mají i svoje kamenné schodiště. Díky dilataci se nemusím ani při velkých deštích či za mrazu obávat zhroucení terasy. Kámen také robustní val zjemňuje a ozvláštňuje.“

Na valech jsou vysazeny drobné podrostové rostlinky – netřesky, hosty a jejich miniatury – stejně jako obří verze, seskupené do vý­tvar­ně pojatých zákoutí. Dekorují je také různobarevné nizoučké jalovce a ozdobné trávy. Objevíte také zákoutí s levandulí a roz­ma­rýnou, o pár kroků dále vás okouzlí „horské zahrádky“ z vřesů a vřesovců. Když k téh­le drobotině přisadíte vhodné konifery menšího vzrůstu, zahrádky se jakoby roztančí. Pan Horák si také rád pohraje – například z mod­řínu dvojím roubováním vytvořil pa­nenku v sukni, která je ozdobou jedné z mini­zah­rádek.

Pokračujete podél terasy až k místu, které patří převislým okrasným bukům v červe­ných a zlatých barvách. Jejich koruny mají podobu sloupů, obelisků či převislých fontán. „Buky se dříve sázely jen v zámeckých lesoparcích, my se specializujeme na kultivary vhodné pro okrasné zahrady. Můžeme nabídnout i novinku v podobě čarověníku.“

Co se svahem

„Ať už je sklon zahrady mírný nebo strmější, základem je vytvoření teras, podepřených zídkami,“ říká pan Horák. „Klasikou jsou zídky vytvořené nasucho. Svahy jednotlivých teras lze zpevnit výsadbou dřevin. Vhodné jsou tisy a borovice. Pro menší zahradu se ale nehodí.“ V prostorné zahradě vytváří stromové pasáže intimní prostředí a oddělují jednotlivé terasy propojené cestičkami a bloky schodů. Pokud je svažitá zahrada na skále, lze ji pojmout i bez teras – například pouze jako horské suťoviště, osázené klečí a su­cho­mil­nými rostlinami s podros­tem drobných skalniček – hořců, mochen, netřesků apod. Přiro­zeně tu pak působí pěšiny, klikatící se vzhůru.

Suchá zídka

Staví se skládáním kamene nasucho, pocházejícího nejlépe přímo z dané lokality. Lze využít i kámen, který koresponduje s typem zahrady a jejími dalšími prvky. Jako pojivo slouží směs písčitohlinité zeminy. Pokud má zahrada několik teras, lze je využít nejen jako základnu pro konifery a skalničky, rostoucí ze štěrbin mezi kameny, ale i pro květináče, usazené na kamenných či dřevěných obrubách z ekologických pražců.

Reklama

Související články

Krásná po celý rok

Jedním z nejčastějších přání většiny majitelů rekreačních zahrad je, aby jejich zahrada byla krásná po celý rok. Je to logická touha, o které se sice snadno...

Zahrada vytvořená s úctou

Prolíná se zde harmonie domu s harmonií zahrady, vztah a láska ke stromům, krajině i rodinným kořenům. Zahrada je už na první pohled založená s velkým citem...

Zahrada, která nabíjí

Kopcovitá krajina někdejší obce Žalov, která tvoří část města Roztoky nad Vltavou, svým geniem loci učarovala již starým Čechům, kteří zde vybudovali kolébku...

Výběr článků

Načítám